Vlašićka pramenka, najbolja ovca u BiH (VIDEO)

Vlašićka pramenka predstavlja najbolju ovcu na području BiH. Ime je dobila po gradu Travniku gdje se najviše prodavala, po planini Vlašić, ali i po selu Dub gdje se najviše uzgajala. Selo Dub smatra se i genetskim centrom ove pasmine. Uzgaja se na nadmorskoj visini od 800 do 1.200 metara. Od mlijeka ove ovce proizvodni se poznati travnički ili vlašićki sir. Osim Bosne i Hercegovine dosta se uzgaja i u Hrvatskoj, te su se proizvodna svojstva ovaca kod farmera u Hrvatskoj pokušala popraviti oplemenjivanjem s vlašićkom pramenkom.

Travnička pramenka jedna je od najkrupnijih pasmina ovaca te kao i ostale pramenke pripada skupini ovaca kombiniranih proizvodnih odlika. Prsa su joj prilično duboka i relativno uska, što je odlika svih pramenki. Vrat je dug, slabije do osrednje mišićav, a greben dobro izražen. Leđna linija je duga, ravna i pravilna. Trup se nalazi na čvrstim, jakim i pravilno postavljenim nogama. Papci su crni, pravilni, jaki i čvrsti. Glava je srednje razvijena s polustršećim, najčešće crno pigmentiranim ušima. Ovce i ovnovi mogu biti šuti ili rogati. Glava može biti potpuno crna ili bijela s manje ili više crno pigmentiranim stranama lica od vrha nosa do očiju.

Duž čela i nosnog dijela do nozdrva i vrha gornje usne pruža se bijela traka u vidu lise. U nekih grla glava je potpuno crna. Ovnovi imaju ispupčen profil glave, a ovce ravan. Tijelo je prekriveno otvorenim runom sastavljenim od dugih (22,63 cm), šiljastih i bičastih pramenova koji nerijetko sežu sve do zemlje. Trbuh donji dijelovi nogu, ponekad i vrata nisu obrasli vunom, nego gustom dlakom. Runo je u najvećem broju slučajeva bijele boje, iako ima pojave određenog manjeg boja grla s crnim ili sivim runom.

(Balans/Agroklub)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *