Koliko će vaučeri, koje će građani za turizam u Srpskoj, prema najavama, moći da koriste od 15. juna do 15. novembra zaista obradovati građane? Vladina uredba koja tretira način trošenja vaučera prilično je ograničavajuća.

res_1590861825_vlast-daje-turisticki-vaucer-od-100-km-samo-onima-koji-ce-potrositi-mnogo-vise

Uredba je donesena i pravila su jasna. Nema skupljanja vaučera od onih koji bi ih uzeli, a ne bi ih iskoristili. Jedan vaučer na jednog punoljetnog građanina, a važiće samo na ime podnosioca zahtjeva. Onaj ko bude koristio vaučere sigurno će imati dodatnih troškova, ali cilj i jeste da se građani privole da troše u Republici Srpskoj, pojašnjavaju u Vladi.

Ako su građani i očekivali da će moći da iskoriste vaučere bez dodatnih troškova, to se neće desiti. Vlada je striktno propisala način trošenja vaučera. Da bi građanin uopšte mogao podnijeti zahtjev za vaučer, prvo mora rezervisati smještaj i dostaviti potvrdu o rezervaciji.

Ugostitelj je dužan da usluge smještaja pruži korisniku vaučera lično u ugostiteljskom objektu za koji je izdata potvrda o rezervaciji.

Vaučer može koristiti samo lice na čije ime vaučer glasi.

Ugostitelj naplaćuje korisniku vaučera uslugu umanjenu za vrijednost vaučera – piše u članu 12 Uredbe o načinu korištenja vaučera.

U opoziciji smatraju da će vaučeri malo značiti građanima, jer nema mnogo onih koji će moći da ih iskoriste, s obzirom na dodatne troškove koji će postojati prilikom korišćenja vaučera.

Uredbom su predviđene kazne za one koji pokušaju da iskoriste vaučere koji su na ime drugog lica, ali i one koji vaučere pokušaju da iskoriste u mjestu prebivališta. Predviđene su kazne od 200 do 600 maraka.
(Bn)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *