Predstavnici prevoznika iz Republike Srpske uputili su otvoreno pismo predstavnicima institucija Republike Srpske i BiH u kome su upozorili na krajnje nekorektan odnos vlasti prema veoma bitnom privrednom subjektu, a to je, kako kažu, prevoz tereta i prevoz putnika. I vozačima treba isplatiti hiljadu maraka za rad u vrijeme pandemije covid-19.

res_1587738664_i-vozaci-traze-1000-maraka-za-rad-u-vrijeme-pandemije
Vozači kamiona su od pojave pandemije virusa korona svakodnevno radili u neljudskim uslovima, vozili u žarišta pandemije, rizikovali svoje i zdravlje svojih porodica, kako bi osnovne životne namirnice, zaštitnu i sanitetsku opremu dopremili u Republiku Srpsku kažu u Udruženju prevoznika.

U međuvremenu, kako tvrde, niko od zvaničnika nije ni upitao kroz kakve su muke prošli i u kako su radili u ovom periodu.Tačno je da su zdravstveni radnici pretrpjeli najveći teret, kaže Grbić i potpuno je opravdano da im se obezbijedi pomoć od hiljadu konvertibilnih maraka. Prevoznici se međutim pitaju, zašto su iz svega izostavljeni vozači?

Prevoznici i vozači jesu dali ogroman doprinos kako u Republici Srpskoj ne bi došlo do nestašice hrane, zaštitne i sanitetske opreme, kaže resorni ministar. Međutim, zahtjev da i vozači dobiju jednokratnu novčanu pomoć, tek bi trebao da bude razmatran.

Ovakav odnos, kažu prevoznici, pokazuje svu nezainteresovanost i nebrigu za status ove privredne grane. Upozoravaju da od početka marta putnički prevoz uopšte ne radi, dok teretni radi smanjenim kapacitetom i do 70%, zbog čega je, kako tvrde, skandalozno da ih nema ni u jednom planu pomoći Vlade Republike Srpske. Čim prođe pandemija virusa korona, najavljuju žestoku borbu za svoj status jer u protivnom, kako tvrde, Republika Srpska će ostati bez dodatnog broja vozača i prevozničkih firmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *