U 2022.godini na području teritorije grad Zvornik došlo je do 65 ujeda od strane pasa lutalica na ime čega je Gradska uprava Zvornik isplatila oko 36.500 KM oštećenim građanima koji su se obratili i tražili nadoknadu za nanešene povrede i pretrpljeni strah. Ove informacije saznali smo iz Gradske uprave, a sve ovo je za portal Zvornicki ba potvrdila i nova načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Ljiljanu Toholj. Prema riječima načelnice u Zvorniku je pored 65 napada pasa lutalica na ljude koji su završili ujedom i sporazumom o nadoknadi štete zabilježeno i 20 napada pasa lutalica na domaće životinje.

Oštećeni građani Zvornika podnijeli su zahtijeve za nadoknadu štete na koje je Gradska uprava Zvornik odgovorila u skladu sa mogućnostima i raspoloživim sredstvima. Toholj ističe da je 2022.godine zabilježeno 30 % posto manja ujeda i napada pasa lutalica u odnosu na 2021.godinu. Svemu tome je najviše doprinijelo akitvno uključivanje Gradske uprave u projekte na uklanjanju pasa lutalica sa ulica uz saradnju sa Pansionom za pse iz Tabanaca, a Gradska uprava ima zaključen okvirni sporazum sa Pansionom za pse ” Mila” Tabanci.

Neradni dani za uskršnje praznike na području RS
FOTO: Ilustracija

Apelujemo na sve naše stanovnike da se odgovorno ponašaju prema psima i svim drugim životinjama, a ukoliko ne mogu više brinuti o svojim kućnim ljubimcima neka kontaktiraju Pansion za pse iz “Tabanaca” koji će pomoći da pas ne završi na ulici i bude potencijalna prijetnja za sigurnost drugih, rekla je Toholj.

U slučajevima kada dođe do ujeda psa koji je vlasnički, oštećeni onda mogu da tuže vlasnika u privatnom parničnom postupku, kako bi naplatili svoju odštetu.

Prema informacijama iz Javne zdravstvene ustanove “Bolnica” Zvornik u 2022.godini javilo se 80 pacijenata sa dijagnozom ujed psa.

U slučaju šta svako od nas treba uraditi ukoliko dođe do ujeda od strane psa i koje su posljedice ukoliko se ne pridržavamo ljekarskih uputstava za portal Zvornički ba ispred zvorničke bolnice govorio je

Primarijus, dr Pero Pajkanović, specijalista infektologije, subspecijalista gastroenterohepatologije:

Kada su u pitanju problemi ujeda pasa na našem području, potrebno je istaći da već duže vrijeme imamo povećan broj zdravstvenih povreda od ujeda pasa, nekada lutalica a nekada od ujeda pasa nama poznatog vlasnika.

Doktor Pajkanović: Trenutno stanje sa korona infekcijom podnošljivo, ali nije zadovoljavajuće
FOTO: Primarijus dr Pajkanović

Nije veliki problem ukoliko dođe do ujeda psa od nama poznatog vlasnika, jer je u tom slučaju moguće pratiti zdravstveno stanje psa od strane veterinara i na taj način na vrijeme reagovati u slučaju da taj pas, za period od 10 dana koliko je opservacija razboli se, odluta, ugine…

Znatno veći broj ujeda pasa dešava se od pasa lutalica, odnosno nepoznatog vlasnika, što predstavlja i veći problem.

U svim slučajevima gdje dolazi do povrede od strane psa, kao i drugih životinja, potrebno je javiti se u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, radi neophodnog tretmana koji se satoji iz obrade rane i 2 ili 3 vrste zaštite.

Dvije vrste zaštite koriste se ukoliko je do ujeda došlo od strane psa poznatog vlasnika.

To su antibiotska – primjena antibiotika kako ne bi došlo do infekcije i antitetanična – da ne dođe do tetanusa, koji je jedno smrtonosno oboljenje.

Treća vrsta zaštite koristi se samo u slučajevima kada je pas nepoznat i ne može da se prati njegovo zdravstveno stanje. To je takozvana zaštita protiv bjesnila – antirabična zaštita, koja se koristi prema određenom protokolu, uz prethodno dobijene prve dvije zaštitne vakcine.

Kazne za vlasnike opasnih pasa bez brnjice i do 830 KM
FOTO: Ilustracija

Potrebno je istaći i da je u većim sredinama veći broj pasa lutalica, a samim tim i veći broj ujeda, te da je potrebno po protoloku primiti zaštitu u slučaju i kada ne znamo kakav pas je ujeo osobu, jer u slučaju da je pas zaražen virusom bjesnila te dođe do prenosa tog virusa na čovjeka potrebno je znati da je to oboljenje koje je smrtonosno po čovjeka i gdje je smrtnost 100% ukoliko se prethodno ne tretira.

Iako bjesnilo kod ljudi nije zabilježeno već decenijama, upravo zbog visokog stepena smrtnosti od navedene bolesti, pravovremena zaštita je neophodna, obrazložio je Primarijus, dr Pero Pajkanović, specijalista infektologije, subspecijalista gastroenterohepatologije.

Broj pasa lutalica na području grada Zvornika, okolnih naselja i sela povećava se iz mjeseca u mjesec iako su česte akcije sterilizacije i pojave azila za pse, broj pasa lutalica je u porastu, tvrdi veliki broj naših čitatelja.

Svi oni koji pretrpe štetu od pasa lutalica mogu zahtijev za nadoknadu štete podnijeti u šalter sali gradske uprave Zvornik sa naznakom za Odjeljenje privrede i društvene djelatnosti.

(Zvornicki ba)

1 thought on “Zabilježeno 65 ujeda pasa lutalica na području Zvornika, pročitajte upute dr Pere Pajkanovića o tome šta uraditi u sluačju ujeda psa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *