Zanimljive teorije o tome od čega zavisi da li ćete dobiti dječaka ili djevojčicu

“Kod ljudi, pol je određen polnim hromozomima (XX žene, XY muškarci) i oni sadrže dramatično različite brojeve i skupove gena (oko 1000 gena na X i samo nekoliko desetina gena na Y). Većina gena na polnim hromozomima nije direktno uključena u određivanje pola, a razvoj muškarca ili žene zavisi od prisutnosti jednog glavnog lokusa koji određuje pol, “Sry” gena, na Y hromozomu ograničenom na muškarce. Ekspresija “Sry” u ranom embrionalnom razvoju inicira diferencijaciju testisa dok se u njegovom odsustvu razvijaju jajnici.”

Kada se najranije može uočiti pol djeteta i od čega uglavnom zavisi?

Prvi vidljivi znaci polne diferencijacije jajnika i testisa javljaju se do šeste sedmice gestacije kod ljudi – čime možemo zaključiti da je pol bebe određen tipom muškog gameta, ako spermatozoid koji oplodi jajnu ćeliju sadrži X hromozom, tada će rođena beba biti djevojčica, a ako spermatozoid sadrži Y hromozom, tada će beba biti dječak, prenosi Ona.

Osim raznih vjerovanja, naravno da se cijela priča vraća na genetiku i medicinu, pa se mnogi pitaju koliko zapravo geni igraju ulogu u određivanju pola, a koliko “slučajnost”.

“Muškarci proizvode dvije različite vrste gameta, X i Y, a ženska osoba samo jednu vrstu (XX). Pol bebe je određen tipom muške gamete koja se spaja sa ženskom gametom. Ako se pitate kolika je vjerovatnoća da spermatozoid koji oplodi jajnu ćeliju bude X ili Y hromozom – odgovor je jednaka. Dakle, genetski sastav sperme određuje pol bebe”, kaže magistar Zorlak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *