Zanimljivosti žepskog kraja – Kamene stolice i tajanstvena kugla
Kraljevska stolica

Područje Žepe u opštini Rogatica obiluje brojnim kulturno-istorijskih znamenitosti. Uz Andrićev most na Žepi i Redžep-pašinu kulu sa oreolom nacionalnih spomenika, tu su brojni stećci i srednjovjekovni grad Vratar koji je, kako bilježe istoričari, bio središte župe u kome je stolovala bosanska srednjovjekovna vlastela Drinjačići i Kovačevići.

Ostaci Vratara još su dobro vidljivi, ali pažnju, uglavnom namjernih, posjetilaca privlače „kraljev sto“ ili velika stolica i mala kamena stolica.

Zanimljivosti žepskog kraja – Kamene stolice i tajanstvena kugla

Velika stolica je kamena gromada koja je isklesana tako da ima sjedište, naslon za leđa i nešto naslona za ruke. Ukupna visina stolice iznosi oko 130 centimetara i okrenuta je prema sjeveru, odnosno južnoj ulaznoj kapiji nekadašnjeg grada. Ispred stolice ima dosta zaravnjenog prostora pa se pretpostavlja da se tu nekada zborovalo, a govore, mjereći po ovovremenskim ponašanjima, držao je, ko bi drugi, nego vlastelin, kazuju sadašnji žitelji sela Vratar koje je smješteno na padinama istoimenog brda na kome je nekad bio grad Vratar.

Nedaleko od kraljeve ili velike stolice, nalazi se i druga, mala stolica, koja je lošije urađena ili vremenom oštećena.

Zanimljivosti žepskog kraja – Kamene stolice i tajanstvena kugla
Mala stolica

Na području Žepe je i dosta drugog sa čim ozbiljno računaju turistički radnici u Rogatici. Tu je i zanimljiva lijepo oblikovana kamena kugla sa patinom koja asocira na davno prošla vremena. Kugla sada ukrašava dvorište Sulje Kulovca u centru sela Žepa.

Suljo reče da je kugla isplivala iz zemlje u neposrednoj blizini Redžep-pašine kule i kao posebna atrakcija sastavni je dio mjesta za odmor pred njegovom porodičnom kućom.

Zanimljivosti žepskog kraja – Kamene stolice i tajanstvena kugla
Suljina kugla

Čemu je je napravljena i čemu je služila ovdje niko ne zna. Na potezu su arheološki i drugi stručnjaci entiteskog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, rekoše u Opštinskoj turističkoj organizaciji u Rogatici koji su i kuglu registrovali kao i većinu svega drugog na području Žepe i ostalim dijelovima opštine kako bi se našli u turističkoj ponudi ovog kraja.

Tekst i foto: Sreten Mitrović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *