Lisne vaši veoma često napadaju ruže. Postoji veliki broj prirodnih preparata za njihovo suzbijanje, a koji ne štete prirodnoj sredine. Pročitajte koje mi preporučujemo.

Flowers Pest Control Spraying. Spraying White Roses.
Flowers Pest Control Spraying. Spraying White Roses.

Lisne vaši su najčešće štetočine koje se javljaju na ružama. Njihove kolonije mogu u potpunosti da unište biljku, stvore mnogo problema, unište pupoljke i spriječe cvjetanje. Pošto se hrane isisavanjem hranjivih sokova iz biljke, ona zaostaje u porastu, slabije cvjeta, smanjuje se broj pupoljaka koji se formiraju za narednu godinu. Postaje podložnija napadu štetnih organizama i pojavi raznih oboljenja.

Kako bi spriječili napad ovih insekata i uništili njihove kolonije na ružama, potrebno se okrenuti prirodnim preparatima koji neće naštetiti ni cvijeću ni prirodnoj sredini.

Ružama se tokom cijele godine treba posvetiti pažnja, kako bi biljke bile zdrave i manje podložne napadu štetočina. Redovno ih treba orezivati i đubriti, pogotovo organskim hranivima, kao što je kompost, humus i slično.

Mehaničko uklanjanje

Na početku napada možemo otkinuti listove ili pupoljke na kojima se formiraju početne kolonije. Obavezno ih treba spaliti i na taj način uništiti zaostale vaši. Ukoliko je napadnuto više listova, uz pomoć mokre krpice možemo ih oprati i na taj način ukloniti male napasti. Pranje će biti efikasnije ako krpicu navlažimo sapunicom.

Ukoliko su napadnuti cvjetni pupoljci, njih umočimo u rastvor sapunice i lagano prstima uklonimo zaostale jedinke. Poslije ovog tretmana, biljke isprati čistom vodom. Tretman pranja sprovodi se svako veče, tokom jedne do dvije sedmice. U svakom slučaju, broj tretiranja se prilagođava jačini napada. Potrebno je pratiti njihovu brojnost. Zbog toga redovno pregledajte donje strane listova i cvjetne pupoljke. Već je napomenuto da ih ovim putem možemo mehanički ukloniti, ali sapunicu možemo iskoristiti i kao insekticid za tretiranje biljaka.

Napravite svoje prirodno sredstvo

Za suzbijanje ovih štetnih insekata možemo koristiti rastvor šećera ili tamna pića sa mnogo šećera, koji će onemogućiti kretanje, disanje i ishranu lisnih vaši. To će dovesti do njihovog izumiranja.

Bubamare su prirodni neprijatelji ovih insekata. One drže brojnost u prirodnoj ravnoteži. Donesite ih u svoj ružičnjak ili privucite sadnjom biljaka koje ih privlače (kopar, korijander, peršin).

Prirodni insekticidi na bazi biljaka, začina, esencijalnih ulja se lako pripremaju i primjenjuju. Insekticidi od bijelog luka, čili paprika, vrhova paradajza, maslačka se primjenjuju odamah kada se naprave.

Maslačak, bijeli i crveni luk

Za pripremu preparata od maslačka potrebno je oko pola kilograma lišća ovog cvijeta potopiti u 10 litara tople vode i ostaviti da stoji dva do tri sata. Procjeđen insekticid se odmah primjenjuje. Postupak se ponavlja svakih deset dana.

Za sredstvo od bijelog luka uzme se 30 grama ovog povrća, usitni i prelije sa jednim litrom vode. Ostavi se 24 sata, procijedi i tim rastvorom se tretiraju ruže.

A za preparat od crnog luka, uzme se 30 grama crvenog luka ili jedna manja glavica i nariba na krupno. Isto napravimo i sa običnim sapunom. Potrebno je veoma malo sapuna 5 do 6 grama. Ova smjesa se prelije sa 1l vode i ostavi oko 5 sati. Procjeđen rastvor se koristi za tretiranje ruža.

Možete iskoristiti i prirodna svojstva duvana i u 1l vode dodati 40gr ove biljke i ostaviti preko noći. Ujutro se smjesa procijedi i doda još 1l vode. Tada je rastvor spreman za upotrebu.

I prirodna ulja pomažu protiv štetočina

Biljna ulja možemo koristiti za dobijanje prirodnih insekticida. Ulje od ružmarina, ulje od nima, od karanfilića, narandže i mnoga druga ulja se mogu iskoristiti kao prirodni insekticidi.

Prije nanošenja, razblažuju se sa vodom i nikad se ne smiju direktno nanijeti na biljku.Lisne vaši ne podnose mirise raznih biljnih vrsta. Tu osobinu možemo iskoristiti da ih otjeramo iz svog ružičnjaka. Biljke poput žalfije, bijelog luka, origana je dobro posaditi u blizini ruža. Posebno je bijeli luk zahvalan u tom pogledu jer će poboljšati imunitet ruže i smanjiti pojavu biljnih oboljenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *