Završen lovostaj na štuku, očekuju se prvi kapitalni ulovi u novoj sezoni na području pod kontrolom SRU “Bistro” Zvornik

Prvo aprila završen je lovostaj i zabrana lova na štuku. Zabrana je trajala od 1. februara kada je na snagu stupila zabrana lova na štuku sa početkom mrijesta štuke, pa se u tom periodu zabranjuje svaki vid ribolova na pomenutu vrstu ribe, kao i na mladicu. Zabrana lova mladice ostaje na snazi puno duže od zabrane na druge vrste ribe.

Podsjećamo da je štuka jedna od najatraktivnijih riba za varaličarenje na Zvorničkom jezeru, pa se u narednom periodu očekuju prvi kapitalni ulovi primijerka ove drinske ljepotice.

Štuka (Esox lucius) je riba iz porodice Esocidae. Ima vretenasto tijelo i veliki je grabežljivac. To njegovo vretenasto tijelo završava karakterističnom glavom, širokom i spljoštenom, u obliku pačjeg kljuna. Čeljust joj je opremljena s oko 700 zuba, nagnutih prema unutra. Štuka je samotnjak i oštro brani svoj teritorij protiv svih uljeza, čak i kad su njezine vrste. Štuka se ne udaljava previše u potrazi za hranom. Ona je lovac u zasjedi, sposobna satima stajati nepomično, glave položene niže od ostatka tijela, jedva mičući trbušnom perajom. Kad je u vodoravnom položaju, nimalo agresivnog izgleda, to je znak da je probavljanje završeno. Ali kad joj je glava usmjerena prema gore, spremna je na skok i to je znak za opći bijeg ostalim ribama.

Štuka spada među najomiljenije vrste ribe za lov varalicom, popularni blinker.

U našem video zapisu koji je nastao u augustu 2021.godine, vidimo kako iskusni alas iz Diviča, Uzeir Dedić Gele izvlači iz jezera u čamac kapitalan primjerak štuke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *