Zbog porezne utaje Muhamed i Esmeralda Mešanović osuđeni na po tri godine zatvora

0

Kantonalni sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Muhameda Mešanovića (52) i Esmeraldu Isabegović-Mešanović (45) zbog produženog  krivičnog djela porezna utaja i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Mešanovići  terete da  kao saučinitelji i  odgovorna lica u firmi „Duero“  d.o.o Tuzla u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu  dostavljali podatke  za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima  te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi  FBiH prikazali i platitli pripadajuće poreze, doprinose i naknade  u periodu od pet godina, u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM.

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude ovo Tužilaštvo će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...