Korisnice USAID-ovog programa podrške razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena, sa područja grada Zvornika njih 18 danas su potpisale ugovore o korišćenju finansijskih sredstava za razvoja malinarstva .

Žene u Zvorniku podižu 18 novih malinjaka
Žene iz marginaliziranih sredina podižu malinjake u Zvorniku

Ukupna vrijednost projekta koji zajedno realizuju Grad Zvornik i USAID je 60.000 KM, a svaka od potpisnica dobila je bespovratna sredstva u iznosu od 3350 KM koja će moći iskoristiti za nabavku osnovnog materijala koje su im potrebne za nove zasada malina i uplaćivanja radnog staža prvu godinu rada, rekla je Amila Dedić, konsultant ispred USAID-ovog programa.
Sredstva su namijenjena za podršku ženama žrtvama nasilja, ženama sa invaliditetom, nezaposlenim i mladim ženama. Sve korisnice programa su istakle da im ova pomoć mnogo znači, jer nisu u mogućnosti da sopstvenim sredstvima povećaju postojeće zasade pod malinama.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović danas je potpisao ugovore o dodjeli granta sa 18 žena sa teritorije grada Zvornika u okviru USAID-ovog Programa podrške razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena.

Sredstva su namijenjena za podršku ženama žrtvama nasilja, ženama sa invaliditetom, nezaposlenim i mladim ženama. Ukupna vrijednost projekta koji zajedno realizuju Grad Zvornik i USAID je 60.000 KM.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, u ime gradonačelika i u svoje lično ime, zahvalio se USAID-u na pokretanju ovog Programa i doniranju značajnih sredstava za njegovu realizaciju.

Žene u Zvorniku podižu 18 novih malinjaka
Ivanović potpisuje Ugovor o dodijeli sredstava za porodicu Mićić iz Drinjače

– Ovo je program gdje su USAID i Gradska uprava Zvornik formirali fond od 60.000 KM za razvoj agrobiznisa marginalizovanih žena, a nakon javnog poziva izabrano je 18 korisnica koje će dobiti sredstva za nabavku sadnica malina potrebnih da se zasadi površina od jednog dunuma. Naš cilj je prije svega da pružimo pomoć marginalizovanim ženama i njihovim porodicama u stvaranju što boljih uslova za život – rekao je Ivanović.

Predstavnica USAID-a Amila Dedić rekla je da se Program podrške provodi u saradnji sa devet jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Zvornik.

– U skladu sa strateškim dokumentima grada Zvornika fokus je bio na razvoju agrobiznisa, tačnije razvoju malinarstva. Želimo da i ovim Programom damo vjetar u leđa razvoju malinarstva i razvoju žena kao preduzetnica kako bi one mogle biti kičma razvoja porodice i širih zajednica. Inače, ovaj program nije zamišljen isključivo kao finansijska podrška, već i mentorska i savjetodavna tokom cijelog procesa.

Ovom prilikom zahvaljujem se gradonačelniku Zvornika i Gradskoj upravi jer su bili odličan partner od početka ovog programa. Ono što je ohrabrenje jeste da je grad Zvornik odlučio da i nakon završetka programa, sve do 2020. godine, u saradnji sa korisnicama radi na razvijanju njihovih ideja i plasiranju proizvoda na tržište – istakla je Dedićeva koja je pojasnila da će korisnice dobiti bespovratna sredstva koje će moći iskorisiti za nabavku osnovnog materijala i sirovina za pokretanje biznisa, kao i za uplaćivanje radnog staža u prvoj godini rada.

Među prvim potpisnicima ovog Programa je i Zorica Galić iz Malešića kod Kozluka, ovom prilikom istakla je da ona i njena porodica se bave uveliko poljoprivredom te da očekuje da im ova sredstva obezbijede proširivanje proizvodnje.

– Zahvalna sam na organizaciji ovakvog projekta, prije svega našem gradonacelniku Stevanoviću jer ovo će nam puno značiti i omogućiti da proširimo proizvodnju ali i proizvode od maline pošto smo potrebno iskustvo stekli na manjim površinama zasada maline– rekla je Galićeva.

Žene u Zvorniku podižu 18 novih malinjaka
Prve potpisnice ugovora danas gospođe Mićić i Galić
I Mićić Savka iz Drinjače sa svojom porodicom ove godine podiže novi dunum malinjaka, iskustvo u poslu bavljenja  malinarstvom postoji, istakla je da će joj ova pomoć puno značiti, jer takođe želi da proširi proizvodnju i sa drugim proizvodima od ovog jagodicastog voća. Na novom malinjaku radit će porodica Mićić i ukoliko se posao bude razvijao u željenom tempu biće posla i za druge.

Pored korisnica i zamjenika gradonačelnika Zvornika, ugovore je potpisao i direktor USAID-ovog Programa Jasmin Bešić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *