Živko Janković najbolji na završenoj jubilarnoj XX Somovijadi (FOTO)
Ovogodišnji pobjednik- Foto: Mali Zvornik Tourism

XX ,,Somovijada” – Manifestacija ,,Drina je smisao života 2017″;

Živko Janković najbolji na završenoj jubilarnoj XX Somovijadi
Uručenje nagrada najboljim

Simbolično, prvim zabačajem, XX ‘’Somovijadu’’ otvorio je Branko Božić, dekan građevinskog fakulteta u Beogradu.

Budući da se po propozicijama od 2014. godine boduje zbirni ulov, somovi su registrovani u zapisnik, a nakon merenja i fotografisanja vraćeni su u vodu Zvorničkog (Drinskog) jezera. Tokom dva takmičarska dana ulovljeno je 15 somova, 11 je bodovano, a četiri su van mere koje zahtevaju propozicije takmičenja .

Živko Janković najbolji na završenoj jubilarnoj XX Somovijadi
Pobjednici
Ulov trofejnog ribolovca Živka Jankovića iz Loznice je najbolji, sa 5.000 grama i 86 centimetara. Janković je ulovio tri soma tokom XX ,,Somovijade’’ i osvojio prvu nagradu sa ostvarenih 8.480 gram poena.

Drugoplasirani ulov ,,Somovijade 2017.” težak je 6.400 grama. Sugrađanin Nenad Vučetić je ulovio dva soma bućkom.

Trećeplasirani je Mihomil Herić čiji je ulov 4.295 gram poena.

Somovijada se svake godine održava poslednjeg vikenda u julu. Za dvodnevno takmičenje u lovu na soma, ove sezone prijavljeno je oko 100 ribolovaca iz cele Srbije i zemalja u regionu. Iz sezone u sezonu, ,,Somovijada″ je prerastala u međunarodni skup poklonika, majstora sportskog ribolova.

Ove godine, okupili su se vrsni, oprobani, uspešni i dobro opremljeni sportski ribolovci. Budući da se po propozicijama od 2014. godine boduje zbirni ulov, svi somovi biće upisani, a nakon merenja i fotografisanja vraćeni u vodu Zvorničkog (Drinskog) jezera.

Živko Janković najbolji na završenoj jubilarnoj XX Somovijadi
Najbolji ulov svih somovijada iz 2015.g.

Najveći i najteži ulov do danas, tokom proteklih XX godina, zabeležen je 2015. godine. Nebojša Novaković iz Malog Zvornika upecao je trofejnog soma, dugog 122 centimetra, težine 13 kilograma, 720 grama. Ulovljen je u dubljem delu jezera, ispod hotela ,,Vidikovac’’.

Živko Janković najbolji na završenoj jubilarnoj XX Somovijadi
Ove godine posebna nagrada za Novakovića
Novaković je, povodom XX ,,Somovijade” nagrađen posebnom nagradom za najbolji ulov u protekle dve decenije.

Prilikom obeležavanja jubileja, desetogodišnjice sportsko ribolovnog takmičenja „Somovijada“, Đorđe Tadić iz Malog Zvornika nagrađen je kućnim bioskopom za rekordni ulov iz 2000. godine, težine 12 kilograma.

Teren na kome se u početku održavalo takmičenje, od kraja 1997. godine, prostirao se ne samo na Zvorničkom jezeru, u Budišiću i Sakaru, već je obuhvatao i reku Drinu, uz prisutne sudije kod starog mosta, sve do Radalja (do ušća Radaljske reke).

Živko Janković najbolji na završenoj jubilarnoj XX Somovijadi
Najbolji ulov iz 2015.g. do danas

Takmičarska staza danas je najlovniji deo Zvorničkog jezera, površine oko šest kvadratnih kilometara, od Budišića do Sakara. Ribolov se obavlja iz čamaca, koje obezbeđuje organizator ili učesnici samostalno.

Živko Janković najbolji na završenoj jubilarnoj XX Somovijadi
Svi učesnici zadovoljni ovogodišnjom organizacijom

Prvog takmičarskog dana majstori ribolova, od 14.00 do 21.00, a drugog od 6.00 do 12.00 časova imali su priliku da ulove što više primeraka ribe koja je simbol ovog ribolovnog nadmetanja.

Novinar – saradnik: Dalibor Krstić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *