Delegat u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić večeras je u Pressingu na N1 govorio o političkim odnosima u BiH, posebno sa aspekta kršenja zakona s obzirom da je Miletić nekadašnji direktor FUP-a.

ZLATKO MILETIĆ OTVORENO: "Pet delegata državnog parlamenta koji su kriminalistički procesuirani, za neke od njih su Gaši i Turković gospoda..."

Na pitanje ima li među političarima kriminalaca, Miletić je kazao da jedna emisija ne bi bila dovoljna da ih pobroji.

“Ova emisija ne bi bila dovoljna ako bi ih pobrajali po imenima. Jedan dio nosilaca javnih funkcija u BiH koji trebaju napraviti ključne aspekte reformi, nažalost i sami učestvuju u nedjelima i njima nije u interesu da se takve reforme u BiH pokrenu”, kazao je i dodao:

“Mi moramo pronaći mehanizme kako da počne funkcionisati pravna država. To je suština svih problema u BiH. Ima dosta poštenih ljudi u političkim partijama, treba raditi da maknemo vlastodršce koji su tu 30 godina. Ne govorim o strankama jer ima dobrih i poštenih ljudi, nego da pokušamo promijeniti i dati tračak nade građanima”.

Ko je pet delegata u Domu naroda državnog parlamenta koje ste vi obrađivali?

Asim Sarajlić? – “Čovjek ima jednu aferu, danas vidim da je SIPA poduzela neke aktivnosti oko posljednje afere. Situacija je jasna”.

Nikola Špirić? – “Na američkoj listi je, situacija je jasna”

Dragan Čović? – “Da ne pričamo”.

Lidija Bradara? – “Nemam bilo kakve informacije”.

Mladen Bosić? – “Ne”

Bariša Čolak? – “Nemam nikakve informacije”.

Amir Fazlić? – “Ne”

Bakir Izetbegović? – “Bio je prva osoba koju sam prijavio zbog dodjele objekta Avazu, dakle Fahrudinu Radončiću”.

Munib Jusufović? – “Koliko znam da je presuđen za kriminal”.

Dušanka Majkić? – “Nemam informacije”.

Sredoje Nović? – “Također, policajac je”.

Marina Pendeš? – “Nemam”

Lazar Prodanović? – “Također, fin čovjek”.

Denis Bećirović ? “Također, isto dobar”.

Miletić je kazao da ga je dosta građana kontaktiralo prije dolaska u emisiju.

“Prije dolaska u emisiju, vjerujte da me toliko građana nazvalo da me upoznaju sa svojim problemom koje su imali sa institucijama ove zemlje, što je meni pokazatelj da građni ove zemlje žude za pravdom”.

“Opet se bavimo sami sobom, raznim aferama od maski, raznih čuda. Ovo mene, pravo da vam kažem podsjeća na ono što se dešavalo 92 – 95 kada smo konzerve pomoći viđali na pijacama umjesto u domovima naših građana, te smo ih morali kupiti”, dodao je.

Miletić je kazao da su pojedini političari “višestruki povratnici u vršenje kaznenih djela”.

“Zato se i toliko krade. Taj koji vrši određeno kazneno djelo i vidi da nema posljedica se nada da on neće biti taj na kome će se iskaliti Tužiteljstvo BiH. I to tako prođe. Pojedini su višestruki povratnici u vršenje kaznenih djela da se može reći da su profesionalni kriminalci. Imao sam na nesreću priliku da čujem i preslušam neke njihove presretnute razgovore. Vjerujte mi na riječ, za njih su Muhamed Ali Gaši i Zijad Turković gospoda od toga šta se može čuti”, kaže i dodaje:

“Kod “opštih” kriminalaca barem postoji neki kodeks, kod ovih nema nikakvog kodeksa i gaze i ponašaju se kako njima u datom trenutku odgovara”.

Miletić je pojasnio da je “najveći problem u agencijama koje se trebaju baviti ovom problematikom”.

“Najveći problem je u agencijama koje se trebaju baviti tim problemima. Kod nas su sve agencije koje se bave tim krivičnim djelima, nalaze se pod neprimjerenim ili negativnim političkim uticajem”.

Objasnio je na konkretnom primjeru kako taj “sistem” funkcioniše.

“Da bi građanima bilo jasno kako to rade, objasniću na problemu koji smo imali. Kada su poslije 2002. godine uspostavljene policijske agencije, uspostavljene su na najboljim demokratskim principima u SAD. Znači najbolji demokratski principi. S obzirom da su ti rukovoditelji bili pošteni ljudi, vidjeli su da te osobe ne mogu skloniti nazor i na ovaj način. Onda su tražili način kako da dohakaju, i to su uradili preko neovisnih odbora. Umjesto da odbori predstavljaju građane, stavili su pojedince iz partija koji su odani i poslušni. U međuvremenu su poklapali institucije BiH i sve ostale agencije. Danas nema nijednog policijskog rukovoditelja niti tužitelja za kojeg oni ne daju pristanak da mogu raditi. Tako se osiguraju i ponašaju ovako komotno bez obzira o kojoj vrsti djela se radi. Tolikoi su uvezani, ta hobotnica radi”.

(slobodna-bosna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *