Zmije šarke poljarice viđene u blizini kuća zvorničkog naselja Križevići!? (FOTO)

Prema fotografijama i informacijama pristiglim od čitalaca portala Zvornicki ba u jednom od zaselaka u zvorničkoj mjesnoj zajednici Križevići viđene su dvije zmije.

Čitaoci tvrde da se radi o otrovnim zmijama poljaricama, a ono što ih je prestrašilo jeste blizina porodičnih kuća na kojima su zmije uočene. Zmije su se kretale između dvorišta proodičnih domova, a bile su dužine od preko pola metra.

Prvi stanovnik koji je ugledao ove dvije zmije sa fotografije brzo je reagovao ne želeći da riskira i tačno utvrđuje da li se radi o zmiji otrovnici ili običnoj zmiji.

Bosanska šarka – (Vipera berus bosniensis Boettger, 1880).

Odrasle jedinke gotovo da jedva dostižu 60cm. Polni duomorfizam je također uočljiv u obojenosti jedinki: mužjak je siv ili smeđe boje sa crnom (u pravilu isprekidanom) šarom, dok su ženke smeđe ili crvenakste sa manje izraženom smeđom šarom.

Pojava melanizma je vrlo česta kod ove vrste u BiH (kao termoregulaciona adapatacija) i važno je napomenuti da se crne zmije trebaju tretirati kao forme, a ne kao podvrste.

Šarka je takođe viviparna vrsta, a ženka rađa od 3 do 15 mladunaca. Rasprostranjenje šarke u BiH je neobično. Nizijske populacije naseljavaju šumske predjele i rubove starih očuvanih šuma Posavine. S obzirom da su ovakvi ekosistemi u BiH vrlo rijetki, nizijske populacije su ekstremno fragmentirane i kritično ugrožene.

Trenutno je poznata samo jedna takva populacija u zapadnoj Posavini. S druge strane, visokoplaninske populacije naseljavaju uglavnom alpske livade (iznad granice šume), pa su prirodno fragmentirane.

Još uvijek nije poznato da li se na svim bosanskohercegovačkim planinama nalaze populacije šarki, ali su poznate sa slijedećih: Cincar, Dinara, Čvrsnica, Zelengora, Lelija, Maglić, Bjelašnica, Igman, Treskavica, Vran, Vlašić, Vranica.

Šarka ne naseljava mediteranski dio Hercegovine. Iako se mogu naći zajedno, šarka nerado dijeli stanište sa poskokom zbog kompeticije za prostor i hranu. Ujed šarke je bolan, ali smrtni slučajevi su ekstremno rijetki (npr. u slučaju povrede glavnog krvnog suda).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *