Novi Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH nije nimalo obradovao Zvorničane, koji ističu da su kaznane odredbe preoštre i da će u nekim slučajevima one prelaziti stvarnu vrednost vozila koje koriste.

Posebno se to odnosi na prekoračenje brzine koje je izjednačno po kazni sa tučom ili fizičkim napadom, te na sjedalice za djecu gdje bi u vozilu „golf 2” nabavka za njih tri kazne vrijedile kao polovina automobila.

zvornik saobracaj

Gojko Gračanin, koji je radio u taksi službi i bio vozač kamiona, smatra da visoke kazne neće rješiti problem na našim putevima.

– Važnije od visine kazne je stvarna primjena zakona. Ja vozim automobil „audi 80” koji je star 30 godina, a jedna kazna za prekoračenje brzine od 30 kilometara na čas bi vrijedila kao i njegova registracija, ili polovina vozila. Kada pogledamo na ulicu vidimo da veliki broj vozača vozi automobile stare od 20 do 35 godina – smatra Gračanin, piše Blic-online.

Prema podacima CJB Zvornik statistika u januaru, u odnosu na prošlu godinu, bila je lošija.

-U 62 nezgode poginula je jedna osoba, osam ih teže i 16 lakše povrijeđeno. Broj isključenih vozača iz saobraćaja je 111, od kojih je 100 učesnika isključeno zbog uticaja alkohola, dok je 29 vozila isključeno iz saobraćaja, od kojih 22 zbog isteka registracije više od 30 dana – rekao je Goran Abazović, načelnik CJB Zvornik.

Međutim, ima i onih vozača koji smatraju da su nove prekršajne kazne i veoma pohvalne. Naime, zbog velikog broja saobraćajnih nesreća koje su uglavnom uzrokovane brzom vožnjom, zatim vožnjom u alkoholisanom stanju ili bez vozačkih dozvola, novi Zakon trebao bi konačno da probudi svijest kod sviju, kako bi se ovakve nesreće svele na minimum i naše ceste bile sigurnije za sve učesnike u saobraćaju.

Stigao nam radar "Ramer" teža saobraćajna nesreća u Karakaju
I na suncu i na kiši, snijegu i vjetru snima i bilježi

Podsjećamo građane da će se od 20.02. do 12.03.2017. godine na putevima koje operativno pokriva Centar javne bezbjednosti Zvornik, vršiti kontrola brzine kretanja vozila putem radarskog sistema „Ramer 10“. Ovaj sistem podrazumjeva evidentiranje brzine bez prisustva policijskih službenika i bez zaustavljanja vozača.

 

 

(Blic-online/Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *