Proteklih nekoliko sedmica, u švicarsku fudbalsku ligu stiglo je nekoliko naših Zvorničana, koji svojim igrama u proteklih nekoliko dana izazivaju veliku kako u BiH, tako i širom Europe, pažnju.

Zvorničanima izgleda godi švicarska fudbalska sredina
Popularni “Vero” u novom dresu, poslije prelaska iz
Grashopera u Sion

Od ranije je u Švicarskoj Veroljub Salatić, koji je bio dugogodišnji kapiten najpopularnijeg kluba ove zamlje Grashopersa. Salatić trenutno igra u Sionu i nosilac je igre ovog kluba. Na transfermarketu njegova cijena iznosi okruglih milion eura. Salatić je rođen 1985.g. u Zvorniku, a kao dijete odselio je za ovu alpsku zemlju sa svojim roditeljima. Igrao je za mladu reprezentaciju Švicarske, a malo je nedostajalo da dodje i do poziva iz BiH pred odlazak na Mundijal u Brazil.

Podsjećamo da je i Semir Musić napravio transfer u Švicarski Grashopers odmah po odlasku Salatića. Musić je rođen u Tuzli i odrastao u Kalesiji, ali su njegovi korijeni iz Zvornika, a i sam dolazi iz sportske familije koja je bila i ostala duboko vezana za Zvornik.

Među prvim, tu je naš Sejo Sejad Salihović, rođen u Šepku, koji se početkom tekuće kalendarske godine oprostio se sa dalekom Kinom, te kao slobodan igrač prešao u redove švicarskog prvoligaša St. Gallen.

Salihović: Nisam završio priču u reprezentaciji

Sejad Salihović pomaže djevojci koja je ostala bez roditelja
Sejo na humanitarnoj utakmici na Diviču uz još dvojicu rodjenih u Zvorniku

Sejad Salihović je hit igrač u Švicarskoj. Novi fudbaler St. Gallena govorio je za portal Tagblatt.ch, prisjećajući se djetinjstva u Njemačkoj i dana u Hoffenheimu. Novinara koji je vodio razgovor posebno je interesovalo kako je Salihović odbio Bayern prije devet godina.

“Ni danas ne žalim što sam tako postupio. Te zime Hoffenheim je bio jesenji prvak i ja sam bio sretan u domu u Sinsheimu“, rekao je, prijsećajući se djetinjstva u Njemačkoj.

“Sa sedam godina pobjegao sam s roditeljima i Gornjeg Šepka u sjeveroistočnoj Bosni. U Njemačkoj sam se ubrzo uklopio, naučio sam jezik i počeo trenirati. Živjeli smo u početku od socijalne pomoći, stalno osluškujući šta se dešava u Bosni“, rekao je.

Jedna od tema razgovora bila je i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

“I dalje želim igrati za reprezentaciju. Vjerujem da nisam zavšio svoju priču u reprezentaciji. Željan sam fudbala, osjećam se kao da mi je tek 25, a u St. Gallen nisam došao zbog novca“, dodao je. (teks preuzet sa Fokus.ba)

Naš drugi Zvorničanin, Damir Mehidić, jučer je u dresu švicarskog Aaraua, pored asistencije bio i strijelac u 38. minutu, čime je doprinio da ovaj švicarski  klub, bez velike muke odnese pobjedu nad ekipom Le Mont, ukupnim rezultatom 4-2, a naš Mehidić dobio je visoku ocjenu za prikazanu partiju.

Zvorničanin Damir Mehidić, svoju karijeru nastavlja u fudbalskom klubu Aaraua iz Švicarske
Damir u svom stilu

Poruka za mlade igrače u BiH?
Mladim igračima, posebno onim u BiH, preporučio bih da treniraju što više jer nije dovoljno samo posjedovati telent za fudbal . Ako u bilo koji dio BiH dođete i odete do prvog betonskog igrališta poigrati na male, vidjet će te tu prave virtuoze s loptom koji sve znaju, ali ne žive od nogometa, većina se nogometom bavi samo rekrativno. Danas je za profesionalno bavljenje ovim sportom potrebno rada i rada da bi se uspjelo napravit nešto u karijeri .
I uvijek je bolje bar ja tako mislim dati sve od sebe probat na sve načine uspjeti u nogometu i doći do cilja nego kada napunimo 35 godina onda se kajat…mogao sam ovo mogao sam ono, al …tada će biti kasno.

Svim našim momcima gdje god da igraju, i bore se za svoju egzistenciju i komad hljeba, redakcija portala Zvornički.ba želi mnogo sreće i da u ovako lijepom svijetlu prikazuju i bolju stranu Bosne i Hercegovine.

Vi u nastavku uživajte u potezima Veroljuba Salatića koji su zasigurno olakšali put fudbalerima iz BiH u klubove ove alpske zemlje.

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *