Zvorničanin Aleksandar Kukolj postao je seniorski šampion Evrope u džudou u kategoriji do 90 kilogramaAleksandar Kukolj postao je seniorski šampion Evrope u džudou u kategoriji do 90 kilograma.

U finalnoj borbi šampionata u glavnom gradu Poljske, Kukolj je na ipon posle 3:28 minuta borbe savladao Francuza Aleksisa Klargea i doneo evropsku zlatnu medalju Srbiji u džudou.

Na putu do trona nanizao je pet bilastavih pobeda. Prvo je savladan Švajcarac Siril Grosklaus iponom za svega 28 sekundi! U narednom meču nešto duži otpor, 58 sekundi, Kukolju pružio je Litvanac Rokas Nenartavičijus. U četvrtfinalu za pobednika grupe, Kukolj je savladao Estonca Kleina

Kristofera Kaljulaida na ipon posle 2:18 minuta borbe.

U polufinalu je imao žestok okršaj sa Mamadalijem Mehdijevim iz Azerbejdžana, jedinom rivalom koji je ostao na nogama posle četiri minuta borbe. Ali, samo posle 15 sekundi nastavka, Kukolj je napravio akciju za vazari i pobedu koja ga je odvela u finale u borbu za zlato.

U finalu je imao starog rivala, Francuza Klargea. Tokom čitavog meča Aleksandar Kukolj nije davao inače odličnom Francuzu, prostor za manevar. Iz akcije u akciju jasno se videlo da je Zvorničanin u Varšavu došao po zlatno odličje. Kukolj je prvo plasirao napad sa uči matom onda i kouči gari tehnikom. Sledeća akcija je bila na bacanja što je usledilo i tranziciju u parter , gde je posao dovršio polugom. To je značilo ipon za Kukolja i prva zlatna medalja oko vrata za Aleksandar Kukolja.

-Presrećan sam ali nisam iznenađen. Odličan rezultat za mene i za našu zemlju. Oduševljen sam zlatom ali nikako nisam iznenađen jer sam se za to spremao jako dugo- istakao je Aleksandar Kukolj u prvoj izjavi posle finalnog meča.

Kurir.rs-Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *