Zvorničanin Anel Imširović radi posao koji svaki dječak sanja i priželjkuje, ovaj dvadesetpetogodišnjak radi za vodeći gejmerski portal u Velikoj Britaniji, koji spada među najbolje u svijetu. Njegov posao se sastoji u isprobavanju najnovijih videoigrica i pisanje recenzije o istima. Pored svega toga, poslodavac obezbjeđuje najsavremenije konzole kako bi mogao u potpunosti isprobati najnovije videoigre u svijetu.

Zvorničanin Anel Imširović radi posao koji svaki dječak sanja i priželjkuje
Anel u “igri” s prijateljima radi svoj posao

Anel je za svoj posao dobro plaćen i prezadovoljan je trenutnim statusom u svojoj kompaniji. O ovom neobičnom zanimanju, koje je svim dječacima san u djetinjstvu da baš to rade kada porastu, razgovarali smo sa ovim mladićem u njegovom domu u mjestu Kučić Kula kod Zvornika.

 

Kako se stručno naziva posao koji trenutno radiš i pojašnjenje?

Posao kojeg trenutno radim se zove video producent, odnosno kreator video i pisanog sadrzaja na YouTube i stranici AltChar.com. Opis mog posla jeste da pravim video klipove tipa recenzija, reklama, vlogova itd. Pored toga, takodjer i pišem tekstualne članke na stranici AltChar.com. Sav moj sadržaj je baziran na temi tehnologije, tačnije video igrica.
Anel radi posao koji svako dijete želi u svom djetinjstvu kada poraste. Kako je Anel dobio sadašnji posao?

Posao sam dobio uglavnom zahvaljujući faktoru sreće. Naime, prije početka rada za AltChar, htio sam se baviti YouTubeom, pa sam tako postavio nekoliko svojih video klipova koji su se, eto, svidjeli ljudima koji su osnovali AltChar, pa su mi ponudili da se pridružim njihovom rastućem projektu, na što sam, naravno, vrlo rado pristao.

Jedan od uradaka Anela Imširovića

Kako Anel tako dobro govori engleski jezik, iako nije nikada zivio van BiH, govoris li jos koji jezik?

Svoje znanje engleskog jezika sam stekao najviše gledajući TV i slušajući stranu muziku, još od malih nogu. Još kao dijete sam se zanimao za programe stranog sadržaja, pa sam tako podsvjesno i učio jezik. Poslije se to još više razvilo i dopunilo tokom školovanja i studiranja engleskog jezika. Pored engleskog, takodjer govorim i njemački jezik.

https://www.youtube.com/watch?v=8YSwIUSXnss
Anelova radna soba i pogled sa radnog mjesta

Koliko je težak, a koliko zadovoljstvo sadašnji posao?

Kažu da nijedan posao nije lak i to je svakako tačno, ali ja iskreno moram reći da svoj posao više doživljavam kao jedan vid zabave i opuštanja. Postoji poslovica koja kaže, “Nadji posao kojeg voliš, i nećeš morati raditi nijedan dan u svom životu.” Ja vjerujem da je to itekako tačno, i tako se i osjećam radeći ovaj posao. Ali, naravno, pisanje i samo smišljanje ideje za video uradak nikako ne treba potcijeniti jer to zahtijeva velike doze kreativnosti i truda.

Sta preporučješ onima koji bi da imaju sličan posao tvom?

Preporučujem svakako da prije svega uče engleski jezik jer je to osnova ovog posla. Pored toga, veoma je bitno da zaista vole ovaj tip posla i tehnologiju uopšte, jer smatram da vrlo svijetla i unosna budućnost leži u svijetu tehnologije i interneta.

Ziviš u mjestu Kučić Kula kod Zvornika, je li to idealna kombinacija za skladan život u BiH, rad za inostranu kompaniju, živjeti na selu nedaleko od gradske sredine?

https://www.youtube.com/watch?v=8YSwIUSXnss
Mjesto Kučić Kula, Anel i njegova ljepša polovina

Svakako da jeste. Biti daleko od buke grada i živjeti u mjestu koje nudi harmoniju je od neizmjerne vrijednosti za bilo koji posao koji zahtjeva koncentraciju i kreativnost. Osim toga, čist zrak i prelijepa priroda koja se nalazi u mom okruženju služe kao odličan vid terapije i opuštanja nakon provođenja dužeg perioda pred računarom i ostalim uređajima koje ovaj posao zahtijeva.

Tvoji raniji poslovi?

Prije ovog posla sam prvobitno radio kao prevodilac engleskog jezika, zatim kao tutor u nekoliko škola jezika, uključujući online školu engleskog jezika koja je bazirana u Japanu, gdje sam proveo godinu dana kao online profesor, predavajući engleski jezik svim uzrastima.

Porodica, djetinjstvo ukratko kako bi opisao dosadasnji žviot?

Svi koji me znaju, znaju da vrlo često imam običaj reći da je moja definicija sreće biti i ostati dijete. Ja sam svoje djetinjstvo proveo igrajući se sa tadašnjim konzolama i svim uređajima koji su mi bili dostupni jer me to činilo vrlo sretnim i ispunjenim. Svako od nas, naravno, ima svoju definiciju srece i ono “nesto” sto ga cini radosnim, i smatram se toga trebamo i držati, šta god to bilo. Sada imam 25 godina, i mogu slobodno reci da se nisam promijenio – i dalje me iste stvari raduju i čine sretnim. Ogromnu podršku, a prije svega razumijevanje – koje je prijeko potrebno, sam uvijek imao od strane svoje porodice, i njima pripada neizmjerna hvala i mogu ponosno reći da je svaki moj uspjeh ujedno i njihov.

Koliko vremena provodiš radeći?

Zvorničanin Anel Imširović radi posao koji svaki dječak sanja i priželjkuje
Obavezan rad na fizičkoj spremi

Za cjelokupan tekst/audio/video projekat mi obično treba oko dva do tri dana, dakle, u prosjeku, uradim nekih 10 video, odnosno tekstualnih uradaka u mjesecu.

Igras li video igrice u slobodne vrijeme i koja ti je omiljena?
Naravno. Ponekad mi je teško razlučiti koja aktivnost spada u poslovni dio, a koja u hobi. Pošto se moj posao bazira na igranju video igrica i istraživanju činjenica i zanimljivosti o istim, većinu svog vremena provodim igrajući video igre svih žanrova. Trenutno, najvise vremena provodim igrajući Battlefield 1 i Overwatch.

Pogledajte još jedan uradak Anela Imširovića u nastavku

Okružen prirodnim ljepotoma rodnog mjesta Anel danas ubire plodove svog truda od ranije, kada je naporno učio i savladavao prepreke engleskog jezika. Tako danas Anel za razliku od većine svojih vršnjaka koji odlaze u inostranstvo za većom platom radeći najlošije poslove, Anel u svom domu radi za inostranu platu.

Na pitanje kako je biti povratnik u Zvornik, Anel nam je uz osmijeh odgovorio da nije više povratnik, nego starosijedilac na ovim prostorima, pošto njegova porodica stoljećima živi upravo na ovim prostorima.
Svi koji volite video igrice portal Zvornicki.ba preporučuje da pratite web portal https://www.altchar.com/ i budete u toku gejmerskih aktivnosti u cijelom svijetu.

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *