Današnja press konferencija kriznog štaba Zvornik riješila je dileme jutrošnje informacije da u Zvorniku ima osoba zaražena korona virusom, iako su rezultati testiranih pacijenata u zvorničkim zdravstvenim ustanovama bili negativni. Zvorničanin čiji test na korona virus je jutros bio pozitivan je rođen 1935. godine i boravi u Domu za stara lica u Derventi. U Domu za stara lica u Derventi ukupno je zaraženo 12 korisnika usluga i dvoje zaposlenih u ovom domu. Pretpostavlja se da su radnici simptomatski bili zaraženi korona virusom nakon čega su prenijeli zarazu na korisnike Doma za stara lica u kome boravi i zaraženi Zvorničanin. Pored ove informacije, javnost je najviše obradovana informacijom da se granica između BiH i Srbije danas otvara za radnike i pograničnom području. Pogledajte u videozapisu cijeli današnji pres ukoliko isti niste pratili uživo.

„Za prelazak granice njima će uz pasoš biti potrebna i potvrda od poslodavca da su zaposleni u određenoj firmi, kao i da su radno angažovani. Radi se o oko 300 radnika koji rade u Zvorniku, a žive na teritoriji opštine Mali Zvornik, a znamo da ima i obrnutih slučajeva“, rekao je Stevanović danas.

On je rekao da je dobro što je danas sa radom počela fabrika „Obuća“, te izrazio očekivanje da će biti stvoreni uslovi za pokretanje proizvodnje u još nekim preduzećima.

Gradonačelnik je istakao da je epidemiološka situacija u Zvorniku zadovoljavajuća napomenuvši da je stopa zaraženih u našem gradu ispod dva posto.

„Ministar zdravlja Šeranić jutros je saopštio da među novozaraženim licima u Republici Srpskoj ima i jedna osoba iz Zvornika. Radi se o licu koje je smješteno u starački dom koji nije na teritoriji našeg grada i nije ovdje testirano. Iako su zabranjene posjete u tim ustanovama naša Higijensko epidemiološka služba u toku dana provjeriće njegove eventualne kontakte.“

Prema gradonačelnikovim riječima, kroz lokalni karantin u fiskulturnoj sali Osnovne škole u Karakaju do danas je prošlo više od 100 lica.

Granice napokon otvorene za radnike koji putuju preko granice između BiH i Srbije

„Rezultati njihovih testova bili su negativni. Trenutno ih je tamo 28 i svi su dobrog zdravstvenog stanja. U republičkom karantinu za pozitivne u prostorijama Studentskog centra trenutno su dva naša sugrađana i oni se odlično osjećaju. Njima su po proceduri radili sinoć i jutros testiranja i ako sve bude kako treba biće upućeni u kućnu izolaciju.“

Gradonačelnik se zahvalio sugrađanima na poštovanju mjera u vrijeme prvomajskih praznika.

„Zahvaljujem se svima što će ispoštovati mjere zabrane i za Đurđevdan. Nadam se da će se nakon toga steći uslovi za dodatno ublažavanje mjera i da na neki način polako izlazimo iz ovoga stanja, jer svi želimo da se vratimo u normalan život i da krenemo sa radom.“

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *