Zbog povećanja slučajeva maloletničke delikvencije na području Grada Zvornika odbornici lokalne uprave usvojili su predlog mera za suzbijanje ove pojave. Ovakva reakcija je bila očekivana jer su prema podacima Centra za socijalni rad u Zvorniku u prošloj godini zabeležena 23 ovakva slučaja, među kojima prednjače krađe i vožnja bez vozačke dozvole.

Zvornička skupština usvojila mere za suzbijanje maloletničke delikvencije: Deca kradu i voze automobile

Prema predlogu mera koje je dao Centar za socijalni rad u Zvorniku predloženo je uvođenje socijalnih radnika ili specijalnih pedagoga u škole, ojačavanje institucionalne saradnje, uključenje ovih maloletnika u sportske klubove, pojačan nadzor inspekcijiskih organa oko točenja alkoholnih pića maloletnicima, te otvaranje adekvatnih ustanova u koje bi se maloletnici upućivali kada nadzor organa staratelja ne daje rezultate, a pri tom je nizak stepen krivice da bi se on uputio u kazneno-popravni dom.

Nikola Drobnjak specijalni pedagog zadužen za maloletničku delikvenciju u Centru za socijalni rad u Zvorniku kaže da bi sprovođenje ovih mera značajno popravilo situaciju ovom polju.
– Ukoliko bi škole imale socijalne radnike ili specijalne pedagoge to bi u značajnoj meri doprinelo procesu otkrivanja riziko porodica i omogućilo lakši porodični tretman sa istim. Poseban akcenat stavljamo na porodicu jer je to vreme gde maloletna lica provode najviše vremena – kaže Drobnjak i navodi da se najviše slučajeva delikvencije dešava u životnoj dobi od 15 do 17 godine, te da su to u najvećem procentu dečaci, dok su devojčice prijavljene za pokušaj prelaska državne granice sa isteklim dokumentima.

– Najviše slučajeva je vezano za vožnju bez vozačke dozvole i to je pojava uglavnom vezana za ruralnu sredinu. Objašnjenja lica za vožnju bez dozvole su da su hteli da odu do grada, devojke i slično. Posle njih slede krađe čiji su motivi različiti. Maloletnici u razgovoru navode da su im motivi ti što im roditelji nisu imali dati novac za izlazak u grad, da nabave novi telefon i slično. U ovakvim slučajevima smo posebno obazrivi jer se nikada ne zna da li iza ovih slučajeva mogu da stoje starije grupe ili pojedinici – navodi Drobnjak.

On je dodao da su zabeležni slučajevi pronalaska opojnih droga, marihuane, kod maloletnika te da je bilo sluačjeva ponavljana oblika delikvencije.

– U tim i drugim slučajevima se izriče mera pojačanog nadzora, odnosno obavezan je njihov dolazak u centar za socijalni rad, dva puta sedmično odlazak u školu i praćenje uspeha i izostanaka, poseta roditeljima i druge mere – istakao je Drobnjak.

Kao najčešći razlozi povećanog broja delikvencije u izveštaju predočenom gradskim odbornicima stoje siromaštvo, narušeni porodični odnosi, konfliktno društvo koje se već dugo nalazi u tranziciji, dostupnost narkotika, te objekti koji rade do kasnih sati, a u kojima ovi maloletnici često borave.

(R.J.   Blic.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *