Manifestacija “Zvorničko ljeto 2017” slobodno se ove godine može nazvati i kulturnom. To još uvijek nije zvaničan naziv ove manifestacije, ali prema informacijama o “Reviji predstava” koje su danas iznijeli Đorđe Deurić i Saša Ikanović, ovogodišnja minfestacija ima zasigurno najbogatiji kutlurni program u posljednjih deset godina.

Zvornički glumci najavili povratak riječi "kulturno" u manifestaciji Zvorničko ljeto
Deurić i Ikanović motorni razvoj kulturnog života Zvornika i njegove regije

Svaki dan manifestacije u Zvorniku odigrat će se po jedna pozorišna predstava, ali ono što je puno važniji od samog igranja predstavi jeste da su one u potpunosti zvornička produkcija, od scenarija, režije i glumaca sve je iz Zvornika. Scenariji su pisani prema djelima nekih od najboljih umjetnika u svijetu i na ovim prostorima.

Pozorište mladih Zvornik i Dom omladine organizatori su Revije Pozorišta mladih , koja će biti održana u sklopu Zvorničkog ljeta, rečeno je na današnjoj konferenciji za štampu.
Iz svega danas iznijetog može se zaključiti da Zvornik ima poluprofesionalno pozorište koje mu najviše od svega doprinosi da u pravom smislu bude grad. Rad ovih mladih ljudi, okupljenih oko Pozorišta mladih Zvornik i Doma omladine Zvornik, iz dana u dan pretvaraju Zvornik da od pozorišne i umjetničke provincije bude glavni kulturni centar cijele regije.

Gradovi u okruženju, koji su puno veći od Zvornika, ne mogu se pohvaliti kutlrunim programom i radom svojih profesionalnih pozorišta kao što to može u ovom trenutku Zvornik.

Prema riječima Đorđa Deurića direktora Doma omladine od 2 do 8 avgusta, zvorničani će imati prilike da pogledaju šest pozorišnih predstava , domaće produkcije , odnosno predstava koje su stvarali mladi ljudi iz našeg grada.

Zvornički glumci najavili povratak riječi "kulturno" u manifestaciji Zvorničko ljeto
Program Revije – budite dragi gosti Doma omladine Zvornik

On je dodao da će posle svake predstave biti organizovan i okrugli sto na kojem će svoje viđenje, sugestije, pohvale ali i kritike iznositi eminentni stručnjaci iz pozorišne djelatnosti, ali i građani . Saša Ikanović glumac Pozorište mladih Zvornik je podsjetio da je ovo pozorište po prvi put uz pomoć gradske vlasti , prošle godine , u sklopu Zvorničkog ljeta, napravilo profesionalnu pozorišnu predstavu pod nazivom “ Kula” čime su dokazali koliko vrijede i koliko mogu.

I ove godine smo podržani od strane Gradske uprave da organizujemo Reviju Pozorišta mladih odnosno svoj lični festival, rekao je Ikanović. Prva predstava biće održana u četvrtak 3 avgusta, a rječ je o najsvježijem djelu iz kuhinje Pozorišta mladih Zvornik pod nazivom “ Gazda Mladen”.

U petak će biti izvedena , predstava “ Kula” , dok je za 5 avgust zakazana premijera Molijerove komedije “ Građanin Plemić”, u kojoj pored glumaca Pozorišta mladih igra i nekoliko profesionalnih glumaca. Prema riječima Ikanovića, 6 avgust je posvjećen djeci.

U 12 časova u Domu omladine biće prikazan dječiji film , u 18 časova na platou ispred objekta Kasine biće odigrana predstava “ Trnova Ružica”, a u 19 časova u Domu omladine biće odigrana monodrama “ Lilika”. U ponedeljak 7 avgusta biće odigrana Nušićeva “ Ožalošćena porodica” predstava koju su glumci Pozorišta mladih Zvornik do sada odigrali 30 puta u 15 gradava Republike Srpske.

Zvornički glumci najavili povratak riječi "kulturno" u manifestaciji Zvorničko ljeto
Pogledajte premijeru koja se igra u sklopu manifestacije Zvornicko ljeto 2017
Okruglim stolom Kafa sa organizatorom ,8 avgusta, u 11 časova u Domu omladine biće zatvorena ovogodišnja Revije Pozorišta mladih. Ikanović je rekao da će okruli sto – Stručne kritike, biti organizovan nakon predstave “ Gazda Mladen” , a u njemu će učestvovati glumci Jelena Janković i Nikola Breković, kao i magistar dramskih i audiovizuelnih umjetnosti Dušan Tuzlančić.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *