Planinarsko ekološko udruženje „Korak“ održalo je jutros konferenciju za novinare na kojoj su između ostalog rekli da u 2018.g.planiraju mnoge aktivnosti.

Zvornički planinari udruženja "Korak" planiraju mapirat Udrč, uredit stajalište Kušlat, školu Liješanj...
Korakovci prije kretanja na vrh Rtanj

Najznačajnije najavljene aktivnosti su mapiranje planine Udrč, uređenje stajališta i izvorišta na magistralnom putu Zvornik-Sarajevo koje se nalazi ispod džamije Kušlat. Pored toga najavljeno je i zasutavljanje propadanja školskog objekta Liješanj i mnoge druge aktivnosti.

formirano je u našem gradu 2015 godine i za dvije godine postojanja okupili su 65 članova, od kojih su aktivni njih 30-oro, rekao je potpredsjednik ovog udruženja Zoran Smiljanić.

On je dodao da su članovi većinom mlađa populacija, a imaju u svojim redovima i dosta bračnih parova po čemu su specifični u odnosu na druga udruženja u okruženju. U ovoj godini “ Korakovci” planiraju da preduzme nekoliko radnih akcija, među njima je akcija zaustavljanja propadanja starog objekta područne škole u naselju Liješanj, rekao Smiljanić.
On je na konferenciji za novinare pojasnio da je plan da ovo udruženje uz pomoć Gradske uprave izvede najpotrebnije radove kojima će da uredi, odnosno zaustavi propadanje ovog objekta i pretvori ga u Planinarski dom, kako bi mogla da ga koriste i druga udruženja koja su ljubitelji prirode.

Zvornički planinari udruženja "Korak" planiraju mapirat Udrč, uredit stajalište Kušlat, školu Liješanj...
Korakovci na vrhu Rtnja

Ističući da „Korak“ ima dosta planova, Smiljanić je rekao da je jedan od ciljeva da se staza na planini Udrč ( najviši planinski vrh na teritoriji grada Zvornika) , koja je veoma zahtjevna, markira, te da organizuju veliku akciju pod nazivom Grkinja 2018 koja je već uvrštena u program Planinarskog društva RS.

Pored toga cilj nam je da zaštitimo i očistimo od smeća, prostor oko česme pitke vode pored magistralnog puta Milići-Zvornik u mjestu Kušlat, jer se tu zaustavlja veliki broj vozača i drugih putnika, koji koristeći ovu česmu, nažalost, ostavljaju iza sebe otpad“, rekao je Smiljanić. On je podsjetio da je PEU „Korak“ u prošloj godini imalo oko trideset vrlo uspješnih akcija, od kojih je šest bilo međunarodnog karaktera i to u Rumuniji, Norveškoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

Prva ovogodišnja akcija na kojoj je devet članova “ Koraka” učestvovalo bila je na Rtnju u Republici Srbiji . Akcija je bila veoma uspješna , jer se niko nije povredio, a Rtanj je jedna od najzahtjevnijih planina , pored toga pratili su nas i loši vremenski uslovi i udari vjetra od 60m/h, ističu Korakovci.

Zvornički planinari udruženja "Korak" planiraju mapirat Udrč, uredit stajalište Kušlat, školu Liješanj...
Zastava PEU Korak na vrhu Rtnja

Sledeća akcija je pohod na Pjenovac kod Han Pijeska , ističe članica PEU „Korak“ Tamara Lazić .

Ona je rekla da će pohod biti organizovan 4. februara, podsjećajući da je to već tradicionalna akcija koja okuplja oko hiljadu planinara iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.
Ona je dodala da je staza za Penovac dugačka oko 15 kilometara, da je srednje zahtjevna i da je pogodna za sve uzraste, te stoga pozvala sugrađane da im se pridruže u što većem broju.

U toku je upis novih članova.
Za prijave se javiti na brojeve telefona:

065/805-403 (Zoran)
065/764-205 (Tamara)
+381656649550 (Slađana)

(Osvit/Zvornicki.ba)