U tradicionalnoj manifestaciji „Pohod na Pjenovac“, koju svake godine prve nedjelje u februaru, organizuje Planinarsko-ekološko društvo „Acer“ iz Vlasenice, učešće je uzelo 1.500 planinara iz oko 100 društava iz BiH i država okruženja.

Planinari su krenuli u 8.30 časova od pećine pored magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak stazom dugačkom 16 kilometara preko najljepših dijelova Javor planine do Pjenovca.

Sekretar Planinarsko-ekološkog društva „Acer“, Vesna Došić, koja je planinar 42 godine, rekla je novinarima da je ove godine zainteresovanost najveća do sada i da su svi planinari izašli spremni i raspoloženi na stazu.

Ona je pozvala sve ljude da borave u prirodi i da se pridruže ovakvim manifestacijama.

Član vlaseničkog planinarskog društva Dalibor Vidović, rekao je da je danas impozantan broj planinara iz cijele bivše Jugoslavije, oko 100 društava, što nije zabilježeno od kada postoji ova manifestacija.

„Staza je prilagođena za sve uzraste, lagana šetnja. Potrudili smo se da budemo dobri domaćini, planinare očekuje okrepljenje duž staze uz kuvano vino i čaj, a na kraju puta vojnički pasulj“, naveo je Vidović.

On je zahvalio Policijskoj stanici Vlasenica, opštini i svima koji su pomogli da se veliki broj planinara bezbjedno okupi na stazi do Pjenovca.

Član „Planinarskog društva Raduša“ iz Uskoplja/Gornjeg Vakufa Ankica Grgić, izjavila je novinarima, da je četvoro njihovih planinara došlo na pohod, te da je organizacija odlična.

„Za manifestaciju smo saznali uz pomoć prijatelja iz Vlasenice, a mi smo za ovakve ture uvijek raspoloženi. Snijega imamo previše tamo odakle dolazimo, tako da nam danas lijepo vrijeme odgovara, bez leda“, navela je Grgićeva.

Iz Kluba planinara „Zrenjanin“ iz Zrenjanina, danas su stigla 22 planinara, a među njima je i Jasmina Živanović, koja je rekla da je ovdje četvrti put u pohodu i da je vidjela smjenu godišnjih doba.

„Prve godine planinarili smo po ledu, prošle je bio dubok snijeg, danas je lijepo vrijeme, a atmosfera je sjajna. Staza je odlično pripremljena, sve pohvale domaćinu“, dodala je Živanovićeva.

Natalija Maksimović iz Planinarskg kluba „Gučevo“ iz Loznice, prvi put učestvuje u „Pohodu na Pjenovac“, gdje očekuje lijepo druženje i prelazak preko najljepših planinskih predjela.

„Ovdje nas je 27 iz Loznice, priroda je divna, veliki broj planinara je na stazi, organizacija je fantastična i doći ćemo ponovo“, navela je Maksimovićeva.

Cviko Todić iz Planinarsko-ekološkog društva „Visočnik“ iz Han Pijeska, rekao je da članovi „Visočnika“ u pohodu učestvuju 11. put i da su dva kombija sa 90 odsto djece pošla na pohod.

„U Han Pijesku i ovom regionu, planinarenje ima budućnost. Motiv da učestvujemo danas je da prođemo lijepim stazama i odmorimo se od svakodnevice“, naveo je Todić.

„Pohod na Pjenovac“ tradicionalno se organizuje od 1972. godine prvog vikenda u februaru.

Prošle godine na stazi je bilo oko 1.000 planinara i rekreativaca iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije.

Zanimljivo:

Pohod na Pjenovac, sve do zadnjeg rata, zvao se “Čičin memorijal”, po narodnom heroju Slaviši Vajneru Čiči, koji je zajedno sa nekoliko desetina partizana proletera, poginuo u Pjenovcu, u borbi sa Nijemcima. Održavao se uvjek 21.januara, na dan tog istorijskog događaja. Jedna kolona naroda , vojske iz hanpijesačkog garnizona, i omladine, kretao je iz Han Pijeska, a druga iz Vlasenice.

U Pjenovcu su polagani vjenci, na mjestu pogibije, a onda bi se jeo vojnički pasulj, a posloje toga narodno veselje. Događaj nije imao planinarski karakter. Poslije zadnjeg rata, PED Acer iz Vlasenice, pokrenuo je Pohod na Pjenovac, koji je prerastao u najmasovniju planinarsku manifestaciju na ovim prostorima. “Čičin memorijal” poslijednjih godina nastoji oživiti, subnor iz Han Pijeska, uz učešće potomska boraca iz Drugog Svjetskog rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *