Zvornik: Čisto jezero i rijeka Drina naš zajednički cilj

Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika razgovarao je sa Bojanom Savićem iz bijeljinskog Rotari kluba o projektu čišćenja rijeke Drine i Zvorničkog jezera, koji je započet u prošloj godini.

Specijalizovani brod čistio je jezero u tri navrata, a tokom razgovora je istaknuto da će se aktivnosti nastaviti i u naredne dvije godine. Projekat vrijedan 220.000 dolara realizuju rotari klubovi iz Bijeljine, Loznice i Visbadena, a Grad Zvornik finansirao je odvoz i odlaganje prikupljenog otpada.

“Zvorničko jezero je biser grada Zvornika i jedna velika šansa za razvoj turizma kod nas, tako da ovakve aktivnosti su više nego dobrodošle. Naša lokalna samouprava podržava sve projekte, koje imaju za cilj unapređenje životne sredine i poboljšanje uslova za život svih naših građana,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

Tokom čišćenja jezera prikupljeno je više od 30.000 kilograma otpada, od čega je najviše bilo drveta, vrtnog otpada, stakla i plastike. U naredne tri godine brod će čistiti otpad na rijeci Drini.

Projekat se realizuje sa ciljem smanjenja zagađenja Drine i njenih pritoka i jezera prvenstveno plastičnim otpadom, ali i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *