Zvornik ima matematičku šestorku za ponos

Generacija 2006.-2010. SŠC-a Zvornik iznjedrila čak šest uspješnih matematičara, niko od njih tokom studija nije imao prosjek ispod devet.

Zvornik ima matematičku šestorku za ponos

Od brojnih generacija zvorničkog Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ jedna se izdvaja po broju onih koji su upisali i uspješno završili studij matematike.

Generacija 2006.-2010. iznjedrila je čak šest uspješnih matematičara. Niko od ovih nekad uspješnih učenika, a sada profesora, tokom studija nije imao prosjek ispod devet. Troje od njih u Zvorniku je dobilo posao i zasnovalo porodice, drugi su nastavili karijere u drugim gradovima i državama.

Razbio predrasude

Jedan od uspješne šestorke je i Radovan Pelemiš, koji je još od osnovne škole želio biti profesor matematike i fizike. Želja mu se ispunila te predaje u svojoj nekadašnjoj školi.

– Želja se javila nakon brojnih takmičenja baš iz tih predmeta. Predrasude o matematici i teškoćama u savladavanju ovog predmeta razbio mi je profesor Dušan Bošković, po čijem nagovoru upisujem matematiku i fiziku na Palama. Studij, u roku završen, protekao je neočekivano dobro, a sve to zahvaljujući velikoj ljubavi prema nauci, kao i znanju iz zvorničke gimnazije koje mi je prenio profesor Milisav Nikolić. Vratio sam se u svoju školu, SŠC „Petar Kočić“, koja je velikim dijelom zaslužna za moj uspjeh, i sada kao profesor dajem sve od sebe da učenicima usadim ljubav prema matematici te da steknu široko znanje i uspiju na studiju – rekao je Pelemiš.

Rad u banci

Među uspješnima iz ove generacije su i Mirjana Erić, asistentica na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, potom Elvir Memić, koji je matematiku završio u Tuzli, a radi u Mješovitoj srednjoj školi u Sapni te kao asistent na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Miodrag Mihajlović, svojevremeno student generacije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vratio se u Zvornik i zaposlen je u OŠ „Sveti Sava“ Zvornik.

U Novom Sadu matematiku je završila i Biljana Mićić, sada nastavnica u OŠ „Desanka Maksimović“ u Čelopeku. Diplomirani matematičar je i Milica Bošković, koja radi u jednoj banci u Beogradu.

Najbolji primjer srednjoškolcima

U školi su istakli da je ovo najbolji vid njihove prezentacije, što će, nadaju se, prepoznati i budući srednjoškolci.

– Svako od njih na svoj način može poslužiti kao uzor budućim generacijama. A svi oni zajedno su ponos škole, ali i našeg grada, jer su ovakvi primjeri ono najbolje što imamo – saopćili su iz škole.

(Avaz/Infobirac)

Pročitaj i ovo...
Loading...