Današnjim polaganjem kamena temeljca zvanično je započela izgradnja tvornice kompanije Zeochem iz Švicarske koja je svjetski brend i zauzima važno mjesto u svijetu biznisa.

Kamen temeljac je uz predstavnike Zeochem kompanije položio i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović koji je u obraćanju medijima izjavio:

Prije svega čestitke investitorima na početku izgradnje tvornice. Ovo je pokazatelj da je Zvornik grad otvoren za sve potencijalne investitore. Zeochem je prva velika investicija koja dolazi u naš grad i nadam se putokaz za sve ostale investitore iz Evrope i svijeta da dođu na ovo područje i tu investiraju svoj novac. Gradska uprava je sve uradila što je bilo do nas da se administrativne stvari i dozvole maksimalno ubrzaju kako bi izgradnja što prije počela jer radna mjesta ne mogu da čekaju.

IMG_20170306_105819_1
Gradonačelnik Zvornika u društvu ambasadorice Švicarske i direktore kompanija Alumina i Zeocem

Presretan sam što jedan svjetski gigant kao što je Zeochem dolazi upravo u Zvornik da investira i time pokazuje da smo mi perspektivna sredina i sigurna za investiranje. Ovim današnjim činom mi drugim velikim kompanijama šaljemo najbolju poruku i pozivnicu da dođu u Zvornik i tu investiraju svoj novac i skupa s nama stvaraju nove vrijednosti. Ovo puno znači svima i ova investicija čini Zvornik bolji, Republiku Srpsku boljom, Bosnu i Hercegovinu boljom i cijelo ovo okruzenje boljim mjestom za zivot.

Zvornik: Kamen temeljac za novu tvornicu svjetskog brenda Zeochem
Budući izgled tvornice

Švicarska firma Zeochem nedavno je kupila 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta za gradnju svoje fabrike u Zvorniku. Planirano je da radovi budu završeni do kraja 2017. godine, a novoizgrađena fabrika će proizvoditi molekularna sita u prahu, specijalne zeolite i silikatne hromatografske gelove.

Prisutni ambasador Švicarske u BiH, predstavnici kompanije Alumina, Zeochem rekli su da će ovaj proizvodni pogon za proizvodnju molekularnih sita u prahu (PURMOL), specijalnih zeolita (ZEOprep), kao i silikatnih hromatografskih gelova (ZEOflair) uveliko povećati kompetitivnost kompanije na globalnom nivou.

Nova fabrika Zeochem, koja je dio investicije vrijedne oko devet miliona švicarskih franaka, trebalo bi da bude puštena u probni rad krajem 2017. godine, dok će zapošljavati oko 40 radnika.

Ovaj novi “evropski” pogon Zeochema nalazi se u neposrednoj blizini kompanije Alumina, koja je dugogodišnji partner Zeochema.

U kompaniji Alumina izražavaju zadovoljstvo zbog dolaska Zeochema u Zvornik.

Izvođači radova na izgradnji nove fabrike Zeochem su domaće firme iz okruženja.

Grupacija CPH je međunarodna aktivna raznolika industrijska grupa sa sjedištem u Švicarskoj i koja razvija, proizvodi i distribuira proizvode iz hemijske industrije, industrije papira i industrije farmaceutskih pakovanja.

Grupa CPH i njene kćerke odražavaju proizvodnju u sedam proizvodnih jedinica, koje se nalaze u Švicarskoj, Njemačkoj, Kini i sada u Zvorniku.

Promet Grupacije u 2015. godini iznosio je 420 miliona švicarskih franaka i akcije holding kompanije CHP (CPH Chemie + Papier Holding AG) su ulistane na SIKS švicarskoj berzi papira od vrijednosti, navodi se u saopštenju.

zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *