Zvornik poslije sat vremena bez struje ima normalno snadbijevanje električnom energijom, razlog prekida je totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema. U Zvorniku je nakon sat vremena bez električne energije napon vraćen na sve dalekovode i cijeli Zvornik ima struju, rekao je za portal Zvornicki ba šef Terenske jedinice Zvornik Mićo Jerkić. Ukoliko ima još uvijek dijelova Zvornika da nemaju električne energije mole se građani da to prijave putem besplatne linije pozivom na broj 080051400.

Razlog nestanka električne energije isti je kao i u drugim dijelovima BiH, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore. Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima. Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *