Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić kaže za “Glas Srpske” da je u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja RS, Institutom za javno zdravstvo i Medicinskim fakultetom u Banjaluci planirano da veliko serološko testiranje traje od 1. do 31. septembra.

– Iako je prvobitno planirano da testiranje na antitijela bude obavljeno u julu, odlučeno je da sačekamo do jeseni, da prokuženost stanovništva bude malo veća i da pred sami drugi talas virusa korona, ukoliko ga bude, imamo pravu sliku stanja u Republici – rekao je Bokonjić naglasivši da će serološkim testiranjem biti obuhvaćeno oko 1.055 domaćinstava, odnosno planirana je analiza oko 3.000 uzoraka. Bokonjić dodaje da će uzorak biti potpuno slučajan i da će testiranjem biti obuhvaćeni građani iz svih krajeva Srpske.

Masovno testiranje RS

Aparat za serološko testiranje još početkom maja nabavio je Dom zdravlja Doboj, gdje je do sada testirano oko 500 pacijenata.

– Cilj nabavke bio je da se procijeni opseg populacije, prevashodno zdravstvenih radnika, koja je došla u kontakt sa virusom – navela je specijalista porodične medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi Marina Jotić Ivanović.

Specijalista epidemiologije u dobojskom Domu zdravlja Ana Ćeklić Stevanović pojašnjava da serološko testiranje ne predstavlja dijagnostički metod, već služi za procjenu populacije koja je došla u kontakt sa virusom, uključujući i asimptomatske slučajeve.

– Može da se koristi kao dopuna standardnom PCR testiranju koje predstavlja zlatni standard za postavljanje dijagnoze kod virusa korona. Rezultati su za sada na nivou svjetskih, odnosno prokuženost je između jedan i dva odsto od ukupnog broja testiranih – rekla je Ćeklić Stevanović i dodala da ovo testiranje nije komercijalnog karaktera, te da indikacije za testiranje postavlja ljekar.

Testiranje stanovnika na prisustvo antitijela na “kovid 19” u ponedjeljak je počelo i u Domu zdravlja u Derventi.

– Uzeli smo uzorke krvi deset sugrađana koji su se do sada prijavili za testiranje koje košta 30 maraka. Testiranje radimo na antitijela IgG i IgM klase na “kovid 19”. Za samo jednog pacijenta sumnjamo da je imao kontakt sa virusom korona i nakon četiri do pet dana ponovićemo test, a ukoliko rezultat bude isti, uradićemo i testiranje PCR metodom – pojasnila je rukovodilac laboratorije u derventskom Domu zdravlja Dragana Vidojević. Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran kaže da se testirati mogu svi građani koji žele, uz obavezno naručivanje.

– Za sada smo naručili 25 testova. Vidjećemo koliko će građani biti zainteresovani i u skladu s tim naručićemo i dodatne količine – rekao je Šaran.

Nabavka aparata

U saradnji sa lokalnim privrednicima nabavku aparata za serološko testiranje planiraju i u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon” u Kotor Varošu.

– Trenutno je epidemiološka situacija teška, u samom smo vrhu po broju zaraženih. Sa rukovodstvima naših najvećih firmi sam razgovarao da nam pomognu da kupimo potrebne aparate, a da Dom zdravlja vrši uslugu testiranja i da zaposlenima iz tih preduzeća naplaćujemo samo cijenu reagenasa – rekao je direktor te zdravstvene ustanove Vladimir Bibić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *