s
Donosimo vam recepte za pet obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima. Spremite ovo i bićete mirni tokom cijele godine.

Planirate li napraviti zimnicu, zapišite ovih pet recepata – pod obavezno ukiselite krastavce, miješano povrće, ali i paprike punjene kupusom. Tu je i nezaobilazan ajvar te najpopularniji džem – od šljiva. Izbjegnite i najčešće greške kod pripreme zimnice.

1. Kiseli krastavci

Sastojci:

5 kg kornišona

3 l vode

1 l sirćeta

3 kašike mirođije

lovorov list

6 kašika šećera

6 kašika soli

1 vinobran

biber u zrnu

sjeme slačice

Priprema:

Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocijede pa ih uspravno poredajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lovorov list, jedan cvijet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu. Zatim slijedi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomiješajte, dodajte so i šećer, dobro promješajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i miješajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Potom poredajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kada krastavčići dobiju sijvetlo zelenu boju, a mjehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.

Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poredajte na mjesto gde inače držite zimnicu.

2. Miješana (šarena) salata

Sastojci:

1 kg svježeg kupusa

1 kg zelenih mladih krastavaca

1 kg zelene paprike

2 kisele jabuke

1/2 kg zelenog paradajza

1/2 kg šargarepe

100 g soli

100 g šećera

500 ml alkoholnog sirćeta

1,5 l vode

biber u zrnu

kesica slačice

veza celerovog lista

Priprema:

Svo povrće oprati i isjeći na kolutove, a kupus na tanke rezance. Šargarepu malo blanširati (oko pet minuta) ohladiti pa i nju isjeći, na krugove. Dodati biber, slačicu, celerov list. U vodu dodati sirće, so i šećer i dobro izmiješati, pa preliti preko salate. Pokriti pa svaki 2-3 sata izmiješati. Ostaviti preko noći i sutra sipati u tegle.

3. Paprike punjene kupusom

Paprike punjene kupusom

Sastojci:

5 kg paprike babure

2 glavice kupusa

biber u zrnu

lovorov list

Za preliv:

3 l vode

1 l sirćeta

150 g soli

200 g šećera

Priprema:

Paprike oprati, izbušiti i očistiti od semenski. Zatim isjeckati ili izrendati kupus, pa ga posoliti, izmiješati i ostaviti malo da odstoji. Iscijediti ga potom dobro i puniti paprike, a zatim ih ređati u tegle. Između staviti biber i lovorov list. Sipati vodu, sirćem so i šećer u šerpu i napraviti sirup – sačekati da proključa i preliti paprike.

4. Ajvar

Sastojci:

30 kg crvene mesnate paprike

1,5 l ulja

200 g soli

50 g esencije

ljuta paprika po ukusu

Priprema:

Zapeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljuštiti papriku, baciti peteljku i sjemenke, i staviti je u plastični džak za krompir da se ocijedi preko noći.

Sutradan samljeti u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu. Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagrije, sipati mlevenu papriku, dodati ulje i so i promiješati. Pržiti mlevenu papriku otprilike dva do 2,5 sata, u zavisnosti od jačine vatre uz stalno miješanje.

Pred kraj prženja, kada je ajvar skoro gotov, dodati esenciju i miješati još 10-tak minuta. Ajvar je gotov kada provučete kutlaču po dnu šerpe, a iza nje ostaje trag, jer se ajvar dovoljno zgusnuo.

Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da odstoje nepoklopljene 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom. Ako volite ljuti ajvar, od samog početka dodajte i ljute paprike. Ako želite miješanu količinu, podijelite ukupnu masu mljevenih paprika na pola i dodajte ljutu mlevenu papriku u jednu polovinu prije prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.

5. Džem od šljiva

Sastojci:

10 kg šljiva

2,5 kg šećera

2 vanilin šećera

1 limun

Priprema:

Dobro operite šljive, te ih isjeckajte na pola i izvadite koštice. Stavite ih u veliku posudu s nasjeckanim limunom da se kuva na laganoj vatri, povremeno miješajući dok šljive ne omekšaju i ne puste sok. Kada dobijete tečnu smjesu onda morate miješati stalno. Kuvajte ih dva i po sata uz stalno meijšanje, zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite da kuvate još najmanje sat vremena.

U međuvremenu operite 10- ak manjih teglica i zagrijte ih u rerni na 120 Celzijusa. U vruće tegle sipajte vruć džem, čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi, piše Kurir stil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *