Svi volimo da jedemo slatke delicije koje nas podsjećaju na djetinjstvo i posjetu našim bakama ili nanama. A jedan od njih je i ovaj najkremastiji kolač koji je preukusan, a uz to i jeftin.
Kolač se ne peče što je odlična vijest za sve koji vole brze deserte, te može da ga napravi i potpuni početnik u kuhanju.
Kako je korisnica Instagrama Antonija Jagodić objavila, treba vam tek par sastojaka.
Sastojci
- 125 g petit keksa
- 1 litra mlijeka
- 200 g griza
- 180 g šećera
- 130 g maslaca
- 50 g bijele čokolade
- šlag za ukras
- po želji mljeveni lješnjaci, bademi ili keks za ukras
Priprema
1. Petit kekse kratko umočite u malo mlijeka i poredajte ih u pleh dimenzija 20×30 cm, prethodno obložen folijom ili pek papirom.
2. Odvojite malo mlijeka od ukupnog litra i pomiješajte ga sa grizom i šećerom.
3. Preostalo mlijeko zagrijte do ključanja, a zatim u njega lagano umiješajte smjesu sa grizom. Kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne poput pudinga.
4. U vrelu kremastu masu dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Pokrijte krem prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
5. Izmiksajte omekšali maslac, pa mu postepeno dodajte ohlađeni krem.
6. Nastavite miksanje dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. Krem izlijte preko podloge od petit keksa i ravnomjerno rasporedite.
Po želji pospite mljevenim lješnicima, bademima ili mljevenim keksom za dodatnu teksturu i ukus.
Ohladite i servirajte uz šolju kafe ili nakon ukusnog obroka!
Izvor: radiosarajevo












