U njegovom domu, u Ulici Josipa Kovačevića broj 7, zatičemo ga u krugu svoje porodice, supruge Jelene, sina Zorana i snaje Joke. U dvorištu punom cvijeća, za stolom, uz svoj omiljeni list „Politiku”, najčešće provodi vrijeme.

Priče o lovu, kaže, uvijek bude posebne emocije.

-Svih šest decenija živim sa ovim našim udruženjem, mojim dragima prijateljima lovcima – priča Vidaković, koji je nedavno proslavio 90. rođendan. I danas, na pragu desete decenije, je vitalan, zdravlje ga dobro služi za, kako kaže, breme godina koje nosi.

U svom lovačkom udruženju još uvijek je aktivan. Posljednje četiri godine, kao najstariji lovac, obavlja dužnost predsjednika Skupštine LU „Bišina”. Upravo je sredinom septembra predsjedavao sjednicom na kojoj su sumirani rezultati jednogodišnjeg rada lovačkog udruženja.

-Imamo mi danas dobro udruženje, jedno od boljih u Republici Srpskoj. Mnogo toga se uradilo u proteklih šest decenija na što, u godini jubileja, treba svi da budemo ponosni – kazuje stari lovac.

Čika Rajko je pomno bilježio istoriju lova u ovoj varošici  na sjeveroistoku Republike Srpske. Sjeća se skoro svakog datuma i događaja, koji su obilježili rad ovdašnje lovačke organizacije. Kaže, da je tradicija lova u Šekovićima i Birču bila poznata u čitavoj bivšoj BiH i Jugoslaviji.

-Na području sreza Tuzla, posebnim rješenjem 1956. godine, formirano je 69 lovišta. Za svako je bio utvrđen katastar i bonitet divljači. Na području opštine Šekovići bila su lovišta Brajinci, Bišina i Bačkovac.  U avgustu 1960. godine održana je Osnivačka skupština lovačkog društva „Bišina”, a već 9. januara naredne godine odobrava se rad  društva u Šekovićima kao društvene organizacije – sjeća se Vidaković, pominjući imena nekih od osnivača društva. Pored njega, u toj prvoj grupi  ljubitelja lova i prirode, bili su i Branko Šarčević, Vesko Knežević, Niko Popović, Nikola Radić…

Vidaković posjeduje bogatu dokumentaciju LU „Bišina”. Pokazuje nam lovno -privredne osnove koje su rađene u periodu od 1970. do 1989. godine, kada je, recimo, krajem 1987. godine lovačko društvo brojalo 187 članova, odnosno svaki 56 stanovnik opštine Šekovići je bio lovac.

Tokom  duge lovačke karijere, Vidaković je svojim aktivnostima nesumnjivo obilježio rad lovačke organizacije u Šekovićima. Bio je predsjednik društva, član Skupštine i Upravnog odbora, sekretar lovačkog društva u više mandata. Ovdašnje lovce predstavljao je i u organima bivšeg Lovačkog saveza BiH, te u više mandata bio je član Skupštine Lovačkog saveza Republike Srpske.

-Obzirom da je posao kojim sam se bavio profesionalno bio odgovoran i zahtjevan, uglavnom na rukovodnim funkcijama, u slobodno vrijeme, rado sam boravio u prirodi. U lov se prevashodno odlazilo zbog druženja, gdje bih, u blagodetima prirode,  uživao u cvrkutu ptica  i odmarao dušu sa prijateljima – priča Rajko.

I nastavlja:

-U mom okruženju bili su ne samo dobri ljudi, već savršeni drugovi i lovci, uvijek spremni za lovačka druženja u predivnim predjelima. Danas, mnogi lovci, kako mlađi tako i oni nešto vremešniji ne shvataju ili pak to ne žele da shvate da lov ima jednu drugu dimenziju koja zauzima primat nad odstrelom. Istina je da  se lovac i divljač nadmudruju, pa ko pobijedi, ali druženja su ipak nešto što se pamti.

Najviše je volio lov na divlju svinju, zato što je ona i štetočina. Lov na tu divljač je, kaže, atrakcija.

-Divlja svinja je veliki majstor, zna da se skloni i sakrije od lovaca. Nastojao sam da imam dobre lovačke kerove, uglavnom istrijanere, koji su mi bili „desna ruka”, ali i kućni ljubimci – kazuje Vidaković.

Doajen lovstva u Šekovićima i regiji Birač u penziji je više od tri decenije. Svoje bogato iskustvo i pasioniranu ljubav prema lovu, prirodi i druženju godinama prenosi na mlađe generacije.

-Mlađi lovci me poštuju, uvijek im govorim da treba da razvijaju drugarstvo i ljubav prema prirodi i divljači, njenoj zaštiti. Moramo da sačuvamo divljač i  naša   lovišta koja simbolizuju Bišinsku visoravan – poručuje Rajko Vidaković,  najstariji lovac u Šekovićima i regiji Birač.

Bogata karijera

Bogata životna i radna karijera vezana je za ime Rajka Vidakovića. Obavljao je najznačajnije funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Šekovićima, dugogodišnji   direktor pojedinih preduzeća u ovoj opštini i susjednoj Vlasenici.  Učesnik je dva rata i rezervni vojni starješina sa činom majora. Gradio je pruge Šamac-Sarajevo, Brčko-Banovići, Stupari-Kladanj, Zvornik-Tuzla, učestvovao u izgradnji Novog Beograda, Auto puta „Bratstvo-jedinstvo”, „Azotare” u Vitkovićima kod Goražda…

Na sedam radnih akcija, u nekadašnjoj Jugoslaviji, osvojio je udarničke značke i druga akcijaška znamenja. Među odlikovanjima i priznanjima, zapaženo mjesto zauzima i Medalja zasluga za narod, Orden rada sa srebrnim vijencom,  Plaketa SO Vlasenica, brojne pohvale i zahvalnice, među kojima su i priznanja matičnog udruženja „Bišina” i Lovačkog saveza Republike Srpske.

Ponos svog udruženja

Predsjednik LU „Bišina” Petar Vlačić kaže da su šekovački lovci ponosni na čika Rajka i njegov doprinos u radu lovačkog udruženja.

-Velika je čast za naše udruženje što imamo ovakvog čovjeka. On je u pravom smislu riječi „lovačka ikona” u Šekovićima. Mnogo nam znači njegovo znanje i bogato iskustvo, jer možemo mnogo toga  da naučimo. Često se konsultujemo, volimo da čujemo njegove savjete i kao znak poštovanja prema  našem najstarijem lovcu, Vidakoviću smo povjerili  mandat predsjednika Skupštine našeg lovačkog udruženja, koji on veoma uspješno obavlja – ističe Vlačić, dodajući da će, u saradnji sa kolegama iz regije Birač, pokrenuti inicijativu da se lovačkoj legendi iz Šekovića dodijeli i najviše priznanje Lovačkog saveza Republike Srpske.

Dan počinje sa „Politikom”

Više od šest decenija Vidaković se druži sa „Politikom”. Praktično, svaki dan mu počinje sa ovim dnevnim listom.

-Dok sam bio mlad počeo sam da čitam „Politiku”. To je moj omiljeni list na koga sam navikao, sa kojim se budim i bez koga ne mogu da zaspim – kazuje ovaj pravnik i svojevremeno istaknuti društveno-politički radnik, koji je dvije decenije bio sekretar Skuštine opštine Vlasenica, ali i uspješni direktor pojedinih preduzeća u dvije susjedne opštine, Šekovićima i Vlasenici.

Bratimljenje sa lovcima iz Golubinaca

Sredinom sedamdesetih godina, kada je Rajko Vidaković bio predsjednik lovačkog društva „Bišina”, lovci iz Šekovića pobratimili su se sa lovačkim društvom iz Golubinaca kod Stare Pazove.

-U to vrijeme opština Šekovići imala je dobru saradnju sa Golubincima. Na svečanosti, upriličenoj povodom otvaranja novog doma u Golubincima, tadašnji rukovodioci opštine Šekovići potpisali su Povelju o bratimljenju sa Golubincima.  Dobre odnose između dvije sredine  slijedili su i lovci naših lovačkih društava – priča Vidaković.

(lovcirs.com)

Tekst za portal lovcirs.com priredio Mišo Lazarević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *