Svečanom akademijom proslavljeno 614 godina postojanja grada Zvornika, Povelja grada ove godine za dugogodišnjeg protojerej-stavrofora Vidoje Lukića (FOTO)

Polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje u Zvorniku i svečanom akademijom u Domu omladine proslavljen je 614. rođendan grada Zvornika – 21. maj.

Prema riječima gradonačelnika Bojana Ivanovića u dugoj istoriji vođene su bitke za bolje sutra, za odbranu za prosperitet svih građana Zvornika, a danas su svi zajedno odali počast svima onima koji su svoj život dali za slobodu našeg grada.

Povodom Dana grada Zvornika vijence na spomen obilježje položili Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, predstavnici boračkih organizacija, Policijske uprave Zvornik, odbornici Skupštine grada i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U Domu omladine pred prepunom salom održana je Svečana akademija. Čestitke Zvorničanima uputili su Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Glas Srpske, Gradonačelnica Sremske Mitrovice, direktor slovenačke škole Dušan Štolfa i drugi.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović pozdravio je sve goste i zahvalio se na podršci koju Zvornik ima od svih institucija, organizacija, opština i gradova, ali i pojedinaca.

.

Ivanović je ocijenio da se grad Zvornik u poslednjih nekoliko godina intenzivno razvija infrastrukturno i privredno, uz želju da se taj kontuinet razvoja nastavi i u narednom periodu. Prema gradonačelnikovim riječima ovo je prilika da se sagledaju sve aktivnosti i projekti koje je Zvornik realizovao u prethodnom periodu, kao i aktivnosti i projekti koji su planirani za ovu i naredne godine.

„U prethodnom periodu realizovali smo veliki broj projekata, kao što su uređenje korita rijeke Hoče, izgradnja gradske i lokalne putne infrastrukture, modernizacija rasvjete, proširenje kapaciteta Dječijeg vrtića ‘Naša radost’, povećanje broja parking mjesta, ulaganje u obrazovanje, mladi naraštaj i druge ativnosti. U prošloj godini uloženo je u obrazovanje oko pet miliona KM, a 2023. godina iskorištena je da se uradi projektna dokumentacija za važne projekte koji će biti realizovani u ovoj godini. A to su projekat ‘Vodovod Pilica-Lokanj-faza dva’ i vodovod ‘Zapad’ koji će omogućiti priključak na gradsku vodovodnu mrežu oko 1.800 domaćinstava“, rekao je Ivanović.

Gradonačelnik je istakao da će realizacijom ovih projekata oko 90 odsto stanovništva Zvornika imati mogućnost da se priključi na gradsku vodovodnu mrežu i naglasio da je u planu da se gradi srednja umjetnička škola. Prema njegovim riječima, i dalje ćemo ulagati u putnu infrastrukutru i upravo ovih dana počela je izgranja puta Zvornik-Šćemlija-Glumina, koji će ovaj grad povezati u Glumini sa brzom cestom Bijeljina-Zvornik-Sokolac.

Tokom akademije nagrađeno je 10 pojedinaca za izuzetan doprinos lokalnoj zajednici. Nagrade i priznanja se dodjeljuju za naročito uspješan rad, djela i zasluge. To je jedan od načina da se lokalna zajednica oduži pojedincima i kolektivima za postignute rezultate. Skupština grada Zvornik je 2008. godine ustanovila sledeća priznanja: Povelja Grada, Zlatna, Srebrna i Bronzana medalja Stanko Nikolić i Zahvalnica Grada.

Dugogodišnji arhijerejski namjesnik zvornički protojerej-stavrofor Vidoje Lukić je ove godine ponio najveće gradsko priznanje, Povelju Grada.

„Svakako da je to najveće i najljepše priznanje zajednice u kojoj živimo i ja sam ponosan zbog toga. Zahvalan sam svima koji su me predložili i onima koji su isti usvojili. Znate, kada čovjek uradi i zavšri neki posao očekuje nagradu i pohvalu, akada to priznanje dolazi od najviše ustanove lokalne zajednice, onda nas to obavezuje da budemo još bolji,“ rekao je prota Vidoje Lukić.

Sara Ćirković, bokserka dobitnica je Zlatne medalje Stanko Nikolić.

„Ponosna sam i srećna što sam ove godine dobitnica Zlatne medalje i stvarno zahvalna na podršci Gradonačelniku i cijelom Gradu Zvorniku,“ istakla je Sara Ćirković.

Srebrenu medalju „Stanko Nikolić“ za izraženu humanost Zvornik je dodijelio Branki Vasiljević, koja je donirala organe svog prerano preminulog sina Stefana i spasila tri života.

Dobitnici Bronzane medalje „Stanko Nikolić“ su doktorka Koviljka Gotovac za doprinos u oblasti zdravstva i profesor Predrag Arsić za doprinos unapređenju kvaliteta rada u obrazovanju.

Zahvalnica grada Zvornik ove godine otišla je u ruke dobrovoljnih davalaca krvi – za humano djelo. Milena Ostojić iz Pilice krv darivala 70 puta, Željko Tanić, iz Karakaja 68 puta, Miladin Mijić iz Aandrovića krv darivao 57 puta i Milan Jovanović iz Roćevića krv darivao 53 puta. Zahvalnicu je ove godine dobila i Slavica Mandić za doprinos u razvoju atletskog sporta.

U programu svečane akademije povodom Dana grada Zvornika nastupili su profesori i učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“. Pjesmu „Ne dam“ pjevale su učenice osnovne muzičke škole Nađa Popović, Jovana Zekanović i Milica Mitrović uz klavirsku pratnju profesorice Želimirke Malović. Numeru Kanon izveli su profesori Milica Stanković na flauti, Aleksandra Lazić na violini i Đorđe Tošić na klaviru. Poslednju numeru u ovogodišnjem programu svečane akademije Dedovina izvela je Mirka Pisić uz klavirsku pratnju profesorice Želimirke Malović.

Naziv Zvornik prvi put se pojavljuje u spisima dubrovačkog arhiva 21. maja 1410. godine, pa je taj datum Zvornik uzeo za obilježaanje Dana grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *