Bestilj od šljiva je ukusan i tradicionalan proizvod specifičan za regiju Srednje Podrinje. Bestilj se uglavnom pravi tokom šljivarske sezone kao način da se sačuvaju ukusi letnjih šljiva za zimsko razdoblje, ali i izuzetno zdrava i ukusna zimska namirnica.
Domaćice mogu napraviti sve moguće džemove, marmelade, pekmeze… ali bez bestilja u Zvorniku i Podrinju nema potpune zimnice.
Tradicija koja se poštuje i u kojoj se uživa i koja zahtjeva mnogo vremena i ljubavi.
Proces pripreme veće količine bestilja traje gotovo cijeli dan, jer ova količina šljiva se mora ukuhavati barem 5-6 sati. Većina zakoluta očima kad to čuje i odluči se za brzu mermelade s džemfixom.
Ipak priprema bestilja donosi veliku vatru, žar, pečenjke od kukuruza i miris djetinjstva koji svako voli.
Osim toga, bestilje tj. ova vrsta pekmeza je “lijek” za mnogo toga. Od količine šljiva u iznosu od 80 kg dobije se oko 30-ak i nešto kg bestilja.
Mnogobrojni su recepti, ali u suštini precizne mjere za bestilj ne postoje jer sve ide “jedan naprema ofrlje” ili “odokativno”. 🙂
Sastojci
Šljive oprati i očistiti od košpica.
Naložiti vatru i postaviti kazan s postoljem ( “sadžakom” ). Ranije iscijeđeni sok od slatkih jabuka nasuti u kazan (tavica), a onda ubaciti šljive i početi s miješanjem. Preporučuje su mijenjanje osobe koja mješa svakih nekoliko minuta (5-10 minuta otprilike)
3.
Cijelo vrijeme treba dodavati drva na vatru jer masa mora kuhati da se višak vode ispari. Također, cijelo vrijeme treba miješati da ne zagori. Za to može da posluži i “drveno veslo” koje se napravi po mjeri kod stolara.
Nakon nekoliko sati se primjeti kako se masa smanjuje i postaje gušća. Za to vrijeme oni koji ne miješaju mogu piti kafu, doručkovati, grickati preostale šljive…peži kukuruz…
Pred kraj izgleda ovako kao na slici, već dobro zgusnuta masa. Ukoliko niste koristili cijeđeni sok od jabuka na početku procesa i želite da bestilj bude slađi, onda se u ovom trenutku dodaje šećer i začini. Obično dodamo 1 kg šećera , dobro promiješamo i dodamo još po potrebi, jer to ovisi koliko su slatke šljive. Ovaj se pekmez može raditi i bez šećera ali se onda mora dobro ukuhati da se ne pokvari.
Čiste staklenke malo zagrijemo blizu vatre i punimo ih bestiljom pazeći da ne bude mjehurića zraka. Obzirom da jebestilj vruć staklenku držimo u kuhinjskoj salveti. Rub staklenke obično bude preljeven.
Bestilj je jako gust i ljepljiv. U štrudlama, kiflicama, salenjacima i sl. ne curi kod pečenja. A u buhtlama je nezamjenjiv. 🙂
Poklopljene tegle idu na “dunstanje”, odnosno pokrijemo ih dekama, spužvama, stolnjacima…. da se lagano hlade do sutra, tako se pekmez neće kvariti i trajat će duže. Bez problema može stajati 2-3 godine. Ali, neće … potrošit će se. 🙂
(Zvornicki.ba)