Četiri godine od smrti dječaka u lozničkoj bolnici, sudski proces “tapka” u mjestu, doktoru vraćena licenca

0
Četiri godine od smrti dječaka u lozničkoj bolnici, sudski proces
FOTO: Arhiv

Ortoped lozničke Opšte bolnice dr Dobrivoje Bojanić, jedan od osumnjičenih za smrt osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka, koji je pre četiri godine preminuo u Beogradu od posledica gasne gangrene, i dalje će raditi u administraciji i neće biti u kontaktu sa pacijentima, iako mu je vraćena licenca za rad, oduzeta pre dve godine.

Ovo su nam potvrdili u Opštoj bolnici, kao i to da će doktor Bojanić u takvom statusu biti sve dok se suđenje o ovom slučaju ne završi.

– Doktor Bojanić radi i dalje na administrativnim poslovima. Ne radi sa pacijentima. Za sve ostalo čeka se odluka suda. Što se tiče licence, Lekarska komora Srbije se bavi njihovim izdavanjem i oduzimanjem – rekla nam je portparolka bolnice Dragana Mitrović.

I iz Lekarske komore Srbije (LKS) nam je potvrđeno da je licenca vraćena lozničkom ortopedu uz podsećanje da mu je disciplinska mera izrečena u aprilu 2018. godine.

– U postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti protiv dr Dobrivoja Bojanića, specijaliste ortopeda, zaposlenog u Opštoj bolnici u Loznici, sudsko veće Suda časti Regionalne lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju sa sedištem u Kragujevcu donelo je u aprilu 2018. godine odluku kojom je lekar dr Dobrivoje Bojanić proglašen odgovornim i izrečena mu je disciplinska mera – privremena zabrana samostalnog rada u obavljanju zdravstvene delatatnosti u trajanju od dve godine, koja je podrazumevala oduzimanje licence za rad. Dr Bojaniću je ove godine vraćena licenca za rad, u skladu sa Statutom i Etičkim kodeksom LKS, nakon isteka disciplinske mere, odnosno nakon isteka perioda od dve godine na koliko mu je oduzeta licenca – navode u odgovoru iz LKS uz isticanje da se “izrečena odluka od strane Suda časti Regionalne lekarske komore Kragujevca ticala isključivo postupanja lekara u procesu lečenja i pružanja zdravstvene zaštite, dok je posledica koja je nastupila kao uzrok takvog postupanja, predmet o kome odlučuje nadležni krivični sud u krivičnom postupku” i da će posle okončanja tog postupka, LKS “postupiti u skladu sa odlukom nadležnog krivičnog suda”.

Još podsećaju da je dr Bojanić oglašen odgovornim, na osnovu Statuta LKS zato što je u periodu od 2. oktobra do 5. oktobra 2016. godine u svojstvu specijaliste ortopedije u Opštoj bolnici u Loznici “nestručno lečio prelom leve ruke maloletnog Radenka Nikodinovića iz sela Kozjak, kome se nakon stavljanja leve ruke u gips zdravstveno stanje pogoršalo, te je 6. oktobra poslat u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, gde je i preminuo 8. oktobra 2016. godine”.

– U tom postupku, dr Dobrivoje Bojanić napravio je i propuste u vođenju medicinske dokumentacije. Ovakvim postupanjem učinio je težu povredu profesionalne dužnosti i ugleda člana Komore, zbog čega mu je izrečena disciplinska mera oduzimanja licence, odnosno zabranjen samostalan rad u obavljanju zdravstvene delatnosti u trajanju od dve godine – detaljni su u LKS.

Otac pokojnog dečaka Milan Nikodinović nam je rekao da je i sam iz medija saznao da je doktoru Bojaniću vraćena licenca jer je on predao zahtev da mu se vrati, s obzirom na to da je istekao rok od dve godine na koliko mu je ona bila oduzeta.

– Prošle su već četiri godine od smrti mog sina, a sve i dalje tapka u mestu. Pre godinu dana postavili su drugog sudiju, a nadali smo se i bili uvereni da će prethodni to rešiti u najkraćem roku. Suđenje je praktično na početku i ponovo se veštače svi nalazi. Zbog korone su odložena sva prethodno zakazana ročišta, a novo nije ni zakazano. Ovih dana moj advokat će videti šta se dešava, ali ja sam izgubio veru da će se ikada završiti agonija oko suđenja. Dr Bojanić je sklonjen u Banju Koviljaču, u Sanatorijum, a da li ima kontakte s pacijentima, ne bih da komentarišem – kaže Nikodinović.

S. P.

Lozničke Novosti

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...