Članovi džematskog odbora Ravne u radnoj akciji (FOTO)
Oborena bukva vozi se do odredišta

Članovi džematskog odbora Ravne (Kamenica-Medžlis IZ Zvornik) danas su sproveli prvi dio akcije prikupljanja ogreva za  jedan stariji bračni par koji je ovih dana ostao bez drva. Ovo su roditelji dva sina koji su poginuli za

Članovi džematskog odbora Ravne u radnoj akciji (FOTO)
Selmir ef.Husić sa svojim džematskim odborom

vrijeme rata, a starac je i teško bolestan te nije u mogućnosti sam obezbjediti ogrev za sebe i svoju suprugu.

Iako ovih dana vladaju veliki minusi sami članovi džematskog odbora odlučili su lično sprovesti ovu aktivnost i pokazati vlastitim primjerom kako se moramo odnositi prema našim komšijama, sugrađanima, posebno onima koji su ostali bez svoje djece i koji nemaju nikog bližnjeg da im pomogne. Danas je jedan dio odbora na čelu sa imamom ovog mjesta Selmir ef.Husićem otišao u šumu, oborio nekoliko stabala i dovezao u avliju svom komšiji. Poslije kahve i čaja u toplom domu starog dede i nene, akcija se nastavila ispred kuće, a drva su izrezana i spremna za cijepanje i slaganje. Sljedećih dana, ostatak odbora koji danas (opravdano) nije mogao uzeti učešća u akciji, doći će i iscijepati izrezana drva i složiti, kako bi se mogla koristiti u ostatku zime.

Članovi džematskog odbora Ravne u radnoj akciji (FOTO)
Kod dede i nane na kahvi

Ovo nije prva aktivnost ovakvog tipa koja se sprovodi u Ravnama u kojima se pomažu džematlije koji su u stanju neke potrebe. Imam Selmir ef, Husić je za Zvornicki.ba kaže :

Naša kolektivna dužnost jeste pomaganje svih onih kojima je potrebna pomoć u našem džematu i to je ono što nam naša vjera i nalaže. Naš džematski odbor želi da bude predvodnik u svim sličnim aktivnostima i da time i ostalima pokaže kako živjeti vjeru u pravom smislu te riječi. Osjećaj kada nekome pomognete jeste pravi osjećaj koji ispunjava čovjeka.

Ovo je primjer ponašanja svim onima koji se redovno žale kako imaju problema u svojim zajednicama koje predvode.

(zvornicki.ba)

 

Ravne3 Članovi džematskog odbora Ravne u radnoj akciji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *