Grčka je formalno od Evropske unije zatražila da se započnu zakonske procedure protiv države Danske zbog prisvajanja feta sira.

20200618165620_605412

“Ministar poljoprivrede je odobrio aktivaciju zakonskih procedura Evropske komisije protiv Danske zbog narušavanja propisa o oznakama porijekla robe”, navelo je Ministarstvo poljoprivrede Grčke u saopštenju.

Feta je prepoznatljiv, amblemski grčki prozvod, kažu iz Ministarstva, dodajući da je Danska “odbila da sarađuje” po pravilima Evropske unije.

Ovo je omogućilo danskim proizvođačima da proizvode “imitaciju fete” i da izvoze “imitacije sireva EU” u zemlje koje nisu članice Evropske unije, kažu u Atini.

Feta sir je jedno od brojnih jela i pića specifičnih za neki region oko koga se spore evropske zemlje, kako bi uspostavile i zadržale zvanično mjesto porijekla proizvoda, piše portal Grik reporter.

Tokom 2005. godine, Evropski sud pravde odbio je žalbu Njemačke i Danske, podržanu od strane Francuske i Velike Britanije, kojom bi bilo ostvareno pravo njihovih proizvođača da nastave s korišćenjem imena feta sira za bijeli, salamurom natopljen sir proizveden u tim zemljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *