Polovina februara je period kada je virus gripe na vrhuncu, početkom marta očekuje se opadanje broja oboljelih, rekla je za radio Osvit Cvjeta Ostojić Vasić, načelnica Higijensko epidemiološke službe u zvorničkom Domu zdravlja.

Dostignut je vrhunac epidemije gripa u Zvorniku, očekuje se smanjenje broja oboljelih!
dr.Cvjeta Ostojić-Vasić

“Sedmično vodimo zbirnu prijavu oboljelih od bolesti sličnih gripi i svih ostalih respiratornih bolesti. U prošloj nedelji registrovano je 25 oboljelih koji imaju kliničku sliku sličnu gripi, a 31 lice registrovano je sa ostalim respiratornim bolestima, rekla je Ostojić-Vasić.

Ona je dodala da od 1. Oktobra od kako se prati kretanje bolesti još uvjek nema zabrinjavajući broj oboljelih. Od početka oktobra, ukupno 185 pacijenata je prijavljeno da imaju simptome slične gripi dok je 641 pacijent registrovan sa ostalim respiratornim bolestima.

To je nešto što je za očekivati za ovo doba godine, rekla je načelnica Higijensko epidemiološke službe u zvorničkom Domu zdravlja. “Mi smo sada negde na vrhuncu epidemije i očekujemo da za nedelju, dve i počne opadanje broja oboljelih”, zaključila je Ostojić-Vasić.

Načelnica Higijensko epidemiološke službe u zvorničkom Domu zdravlja Cvjeta Ostojić – Vasić, savjetuje kako da poboljšate svoj imunitet i sačuvate od virusa gripa. Potrebno je što češće provjetravati prostorije u kojima se sjedi, jer se u zatvorenim prostorijama infekcija brzo širi. Naime, virusi se prenose kapljičnim putem.

Zato je potrebno redovno prati ruke, jer se prehlade i grip najlakše šire dodirom. Treba držati ruke što dalje od očiju, nosa i usta. Umerena fizička aktivnost svakodnevno, unos svežeg voća i povrća takođe poboljšava imunitet.

U zvorničkoj bolnici zabilježena je smrt dva pacijenta koji su imali virus grip, ali su iz bolnice naglasili da su preminuli imali ranija oboljenja koja su liječeli u zvorničkoj bolnici.

(OSvit/Zvornicki)