Zvornički Bošnjaci koji se smatraju pripadnicima tzv.”povratničke populacije” ovih dana dobili su prvog doktora nauka od djece koja su se vratila u Zvornik, završila kompletno osnovno i srednje školovanje u ovom gradu, a potom nastavili studirati u većim sredinama. Ervin Karić iz Glumine uspješno je odbranio doktorsku disertaciju i time ispunio uslove za sticanje naučnog zvanja Doktor tehničkih nauka iz područja Hemijskog inženjerstv. Ova lijepa vijest dogodila se danas na Univerztetu u Tuzli.

Zvornički Bošnjaci imaju nekoliko doktora nauka, redovnih i vanrednih profesora, pa i akdemika, ali  niko od njih ne živi na području Zvornika, nemaju čak prijavljeno ni mjesto prebivališta u gradu rođenja. Doktor Ervin Karić, prijavljen je u Zvorniku, radi u Tuzli, student je generacije, a od danas i zvanično doktor nauka. Cijelo vrijeme prijavljen je s prebivalištem u Glumini kod Zvornika, a koju posjećuje svakog vikenda i svaki put kada ima dovoljno slobodnog vremena. U narednom perodu očekuje se još doktora nauka iz tzv.povratničke populacije U Zvorniku. Postoji nekoliko magistara koji su nastavili da studiraju na raznim unverzitetima širom BiH, ali i svijeta.

Pored zvorničkih škola, Ervin je bio uspješan i polaznik mektebske nastave i vjerske pouke. Svi stanovnici Glumine ponosni su danas na Ervina, kao i članovi redakcije portala Zvornicki ba koji imaju sreću da ovo skromno, ljudsko čestito i iskreno biće poznaju skoro cijeli njegov život.

Ervin Karić iz Glumine prvi doktor nauka iz bošnjačke populacije povratnika u Zvorniku
FOTO: Profilna fotografija dr.Ervina na društvenim mrežama pokazuje da je porodičan i vezan za svoj identitet po mjestu rođenja

Doktor Ervin Karić je nekoliko godina uposlenik Tehnološkog fakluteta Univerziteta u Tuzli, na kojem je danas odbranio svoju doktorsku disertaciju. Stalno je angažovan na mjestu Višeg asistenta za užu naučnu oblast Hemijsko inženjerstvo i očekuje se prelazak u zvanje docenta nakon sticanja naučnog stepena doktora nauka.

Najbolja poruka nakon današnjeg sticanja doktorske titule za sve mlade ljude Zvornika, bez obzira na vjeru i naciju, bila bi ponude Tehnološkog fakulteta u Zvorniku za “transfer” i zaposlenje Ervinu Kariću, ili ozbiljna ponuda od zvorničke “Alumine” kojoj bi jedan ovakav kadar zasigurno dobro došao i pojačao izuzetan postojeći tim stručnjaka iz oblasti hemijskog inženjerstva.

Ervin Karić rođen je 1990.godine Zvornik, osnovnu i srednju školu završio je u Zvorniku, a potom nastavio studirati tehnologiju na Univerzitetu u Tuzli, gdje je nakon sticanja diplome na tehnološkom fakultetu stekao zvanja magistra nauka, a danas i zvanje doktora nauka. Doktor Ervin Karić porodičan je čovjek, stanuje na relaciji Glumina-Tuzla.

Da ponovimo još jednom ovu lijepu vijest dana:

Ervin Karić – Uspješno odbranjena doktorska disertacija i sticanje naučnog zvanja Doktor tehničkih nauka iz područja Hemijskog inženjerstva.

Ervin Karić iz Glumine prvi doktor nauka iz bošnjačke populacije povratnika u Zvorniku

Komisija u sastavu:

1. dr. sci. Vladan Mićić, redovni profesor za užu naučnu oblast „Procesno inženjerstvo” na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predsjednik,

2. dr. sci. Ivan Petric, redovni profesor za užu naučnu oblast „Hemijsko inženjerstvo” na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, mentor i član,

3. dr. sci. Nidret Ibrić, docent za užu naučnu oblast „Hemijsko inženjerstvo” na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, član.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *