Nakon ohrabrujućih vijesti o smanjenom broju zaraženih napodručju FBiH, danas je Federalni štab civilne zaštite donio niz naredbi koje ublažavaju mjere kretanja, prije svega to su odluke o ukidanju policijskog časa i karantina u trajanju od 14 dana za lica koja dolaze iz inostranstva. U nastavku prenosinom informacije koje je objavio portal Klix:

Federacija ukinula policijski čas i 14-dnevni karantin za osobe koje dolaze iz inostranstva
Šef civilne zaštite FBIH Fahrudin Solak

Federalni štab civilne zaštite donio je na današnjoj sjednici naredbu o ukidanju policijskog sata u FBiH, potvrđeno je za Klix.ba. Kako saznajemo, ova odluka stupa na snagu već danas.

Podsjetimo, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara jučer je uputio Federalnom štabu civilne zaštite Prijedlog o ukidanju Naredbe o zabrani kretanja građana (policijski sat) na području Federacije BiH.

Policijski sat u entitetu Federacija BiH uveden je 21. marta 2020. godine na preporuku ministra Čampare kao dio mjera vezanih za prevenciju širenja koronavirusa.

Građanima bez dozvole je bilo zabranjeno kretanje od 20:00 do 5:00 sati.

Podsjetimo, Federalni štab civilne zaštite danas je donio naredbu prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina ipak omogućava kretanje u određenom periodu.

Kako je odlučeno, prihvaćen je prijedlog da se tri dana u sedmici (ponedjeljak, srijeda i petak) od 9 do 13 sati vani mogu kretati osobe starije od 65 godina.

Utorkom, četvrtkom i subotom, odluka je Federalnog štaba, dozvoljeno je kretanje za mlađe od 18 godina i to od 14 pa sve do 20 sati.

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici je donio odluku o ukidanju obaveznog karantina u trajanju od 14 dana.

Karantini su organizirani u svakoj lokalnoj zajednici i u njih su smještane osobe koje su dolazile u BiH. Obaveza je bila da te osobe u organiziranom karantinu borave 14 dana. Ipak, zbog takve mjere bilo je mnogo negodovanja, a najviše zbog uslova u samim karantinima.

Nova naredba podrazumijeva da će osobe koje ulaze u BiH sada automatski ići u kućnu izolaciju, a policija će biti nadležna da redovno obilazi takve osobe.

Također i osobe koje se trenutno nalaze u organiziranim karantinima bit će puštene kući gdje će u skladu s propisima boraviti u izolaciji koliko je propisano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *