Izgrađeni šadrvan i hajr česma na Snagovu
Novo mjesto okupljanja

U džematu Snagovo uspješno je sprovedena još jedna akcija, ovaj put su završeni radovi na šehidskoj česmi i šadrvanu u dvorištu snagovačke džamije.

Ni hladni vremenski uslovi nas nisu spriječili da vrijedni snagovljani radove privedu kraju. Za projekat prikupili su 5447.40 KM, a utrosili su 5290.30 KM, ostatak novaca biće utrošen za potrebe džamije.

Izgrađeni šadrvan i hajr česma na Snagovu

“Ovo je jedna u nizu akcija koje je naš dzemat na čelu s džematskim odborom isplanirao i sproveo u djelo. Svakako je i izgradnja šadrvana i šehidske česme naš veliki uspjeh. Cilj ove akcije je vraćanje džamiji onog izvornog zadatka a to je da bude  mjesto okupljanja zajednice (džemata), a ne samo i  isključivo mjesto činjenja sedžde. Šehidska česma svakako je hajr (dobročinstvo) koji polahko izumire u praksi Bošnjaka. Molimo Gospodara svega stvorenog da učesnicima u ovoj akciji podariti svako dobro. Riječi su jednog od učesnika akcije.

 

Izgrađeni šadrvan i hajr česma na Snagovu

Džemat Snagovo ima oko 150 članova (domaćinstava). Članovi finansiraju sve projekte i u narednoj godini imaju u planu nove projekte, kao što su ograđivanje harema (dvorišta) džamije i mijenjanje stolarije.

(zvornicki.ba)

 

sadrvan5 Izgrađeni šadrvan i hajr česma na Snagovu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *