Tradicija okupljanja mještana Kučić  Kule i okolnih mjesta danas je nastavljena na zajedničkom izletištu Kovačevac koje je idealno za ovakve prilike.

Kovačevac, Kučić Kula 1

Ove godine datum je izabran blizu medjunarodnog praznika rada s ciljem da se upoznaju generacije ovih prostora, a koje su danas u dijaspori, Federaciji i koji žive na području Zvornika.

Tradicija je zbog rata prekinuta, ali posljednjih devet godina je nastavljena, a tako će biti i u budućnosti posebno poslije današnjeg uspješnog okupljanja i realizacije aktivnosti.

Kroz turnir u fudbalu, pjesmu i muziku, narod se družio, veselio, a upoznala su se mnoga djeca koja su se prvi puta susrela i upoznala i bliska su rodbina.

Kraći snimak možete pogledati: SAMO KLIKNI OVDJE

Cilj da se ne zaboravi ono što su preci ranije radili, kako su se okupljali na potpuno isti način i na istom mjestu današnjim okupljanjem u potpunosti je ispunjen. Svi posjetioci su zadovoljni, a druženja su nastavljenja u Domu kulture uz muziku i narodna kola.

Predsjednik mjesne zajednice Izudin Ahmetbegović o svemu je rekao:

Drago mi je da se tradicija nastavlja i što smo se okupili u ovolikom broju. Presretan sam zbog svega ovog danas i još uvijek sam pod utiskom susreta sa ljudima koje nisam vidjeo godinama, a posebno sam bio sretan kada sam svjedočio susretima ljudi i rodjaka koji se nisu vidjeli i više od dvadeset godina.

Odbornik gradke skupštine Zvornik, Elmedin Bošnjak dolazi sa ovog prostora i uzeo je znacajno učešće u organizaciji ovogodišnjeg okupljanja

Umoran sam jako, ali prezadovoljan svime ovim. Današnji dan je svima nama zadatak da tradiciju nastavimo jer ovo je ono što nam treba i što nas čini boljim ljudima. Drago mi je što ovdje možemo vidjeti djecu od 3 godine do naših najstarijih žitelja, koji prenose na ovu djecu našu historiju, našu tradiciju i običaje. Pored ovog izletišta na Kovačevac, u večernjem terminu za naš narod obezbjedimo i narodno veselje, u vidu igranke, kao završnicu naših okupljanja. 

Kučić Kula - Kovačevac 2
Dio mališana sa okupljanja i druženja na Kovačevcu

 

Ovih dana je na podrucju Zvornika aktiviran veći broj izletišta, okupljanja na Kovačevcu bila su inspiracija nekim novim izletištima u drugim dijelovima Zvornika.

U nastavku donosimo Vam još nekoliko fotografija sa ovog lijepog izletišta.

Kučić Kula - Kovačevac 3

Kovačevac - Kučić Kula 4

 

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *