Ako ste među onima koji žele izgubiti višak kilograma, ali vam se teško držati režima prehrane i vježbanja, onda je svakako dobro znati da mršavjeti možete i bez toga.

Kako smršati bez previše truda?
Koliko god je važno izgubiti višak kilograma, toliko je bitno spriječiti novo debljanje. Postoji nekoliko načina koji dokazano pomažu da smanjite unos kalorija.

Donosimo vam četiri trika kako izgubiti kilograme bez vježbanja i dijete:

Spavajte dovoljno i izbjegavajte stres
Kada je riječ o zdravlju, ljudi nerijetko zanemaruju san i stres iako imaju veliki efekt na apetit i težinu. Nedostatak sna negativno utiče na hormone koji utiču na apetit, grelin i leptin. Nivo kortizola se povećava ako ste pod stresom. Promjene ovih hormona povećavaju osjećaj gladi i želju za nezdravom hranom, što na kraju rezultuje unosom mnogo kalorija. Hronični nedostatak sna i stres predstavljaju rizik od mnogih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i pretilost.

Žvaćite polako
Vašem mozgu je potrebno vrijeme za shvatiti da ste dovoljno pojeli. Žvakanje hrane dovoljno dugo rezultuje sporijim jedenjem, a to se povezuje s manjim unosom hrane, manjim porcijama i osjećajem sitosti. Koliko brzo jedete također utiče na vašu tjelesnu težinu. Istraživanja su pokazala da oni koji brzo jedu imaju veće šanse da se udebljaju od onih koji jedu sporije. Također, osobe koje brzo jedu su deblje. Kako biste stekli naviku da sporije jedete, možete brojati koliko puta žvaćete zalogaj. Kao rezultat toga će vas zasititi manje kalorija.

Koristite manje taanjire za nezdravu hranu
Tipični tanjir je danas veći nego prije nekoliko decenija. Ovaj trend može doprinijeti povećanju tjelesne težine, a zbog korištenja manjih tanjira možete jesti manje jer će vam se porcije činiti veće. S druge strane, porcija se čini manjom na velikom tanjiru zbog čega dodajete više hrane. Ovo možete iskoristiti tako što ćete zdravu hranu stavljati na veće tanjure, a manje zdravu na manje tanjure. Mozak će zbog veličine malog tanjura misliti da jedete više od stvarne količine.

Redovno pijte vodu
Voda također pomaže da jedete manje i da mršavite, posebno ako je pijete prije jela. Istraživanje je pokazalo da osobe koje piju pola litra vode 30 minuta prije jela osjećaju manje glad te da unose manje kalorija.Također ako kalorična pića zamijenite vodom, primjetićete razliku.

(Nezavisne novine)