Na jezeru Sniježnica u petak je oboren ovogodišnji rekord kada su u pitanju kapitalni primjerci ribe.

Kapitalni ulovi soma i amura na jezeru Sniježnica kod Teočaka
Som kapitalac

Naime, ribolovcu SRD „Šaran“ Teočak, Zekeru Haračiću uz pomoć Elvira Islamovića i Fahrudina Haračića posrećilo se da na udicu upeca soma teškog 41 kilogram.

Mjerenju težine ovog kapitalca prisustvovalo je više ribolovaca kao i ribočuvar Asmir Nakičević koji nam je potvrdio da je ovo rekordni primjerak ulovljene ribe u ovoj godini.

On dodaje da je tokom ove sezone iz jezera izvučeno više kapitalnih primjeraka soma, ali da je ovaj nadmašio prethodne kapitalce.

Upecan je na sportski način, udicom i štapom, a za mamac je korišten keder.
Dužina mu je 176 centimetara i sa tom dužinom je među najvećim ikada ulovljenim ribama u jezeru Sniježnica.

Inače, rekord u lovu ribe na ovom jezeru i dalje drži Beriz Mujaković koji je na istom mjestu prije devet godina upecao soma teškog 58 kilograma i dugog 195 centimetara.

Nakon dan ranije ulovljenog soma od 41 kilogram na jezeru Sniježnica u subotu je zabilježen još jedan uspjeh sportskih ribolovaca.

Kapitalni ulovi soma i amura na jezeru Sniježnica kod Teočaka
Kapitalan primjer amura

Tandem Elvir Salkanović i Asmir Nakičević na udicu su ulovili kapitalca amura teškog 13 kilograma, što predstavlja jedan od većih primjeraka ove ribe.

Treba napomenuti da ribolovci posljednjih nekoliko dana nižu uspjehe na sniježničkom jezeru, što je dokaz da ima ribe i da ih ovih dana i nije teško upecati. Osim kapitalaca, ribolovci su zadovoljni i ostalim ulovom. Hvale se da „riba dobro radi“ i da ima i deverike, babuške i šarana.

Iz Sportskog ribolovnog društva ribolovcima poručuju da posjete ovo jezero, da uživaju u prelijepoj prirodi koja ga okružuje i da iskoriste ove dane dok „riba ide“ bolje nego ranije.Kapitalni ulovi soma i amura na jezeru Sniježnica kod Teočaka
Jedno od najčišćih jezera u regiji

Jezero Sniježnica pravi je izazov jer ne postoje pravila o tome kada i u kojem periodu radi riba, spada među najčišća jezera u okruženju jer u ovojezero nije sprovedena nijedna kanalizacija, a nije izvršeno ni pregrađivanje rijeke kako bi se jezero napravilo. Većina vode u jezeru je kišnica.

Kapitalni ulovi soma i amura na jezeru Sniježnica kod Teočaka
Ovogodišnji najveći ulov

(Enver Džuzdanović rtvglasdrine)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *