Kulturno vjerska manifestacija “Dani Hasana Kaimije” za ovu godinu, ulaze u svoju završnicu. Naime, protekli mjesec dana u okviru ove manifestacije organizovano je niz događaja, gdje je svaki posjetilac mogao da sazna, čuje i vidi nešto novo.

Večeras na Kula Gradu, u tvrđavi priređuje se, u okviru završnice, predivno pjesničko veče, dodjela nagrada za ranije objavljene konkurse, a nakon svega biće priređen i zajedniči iftar.

hasan kaimija dodjela nagrada

Večerašnji program započinje u 19:00h, i to dodjelom radova za najbolje učeničke radove i Međunarodno pjesničko veče.

Za najbolje literalne radove  na konkursu za osnovne škole, a na temu “Ako govorite istinu, ništa ne morate pamtiti“, prva tri mjesta osvojili su:

– prvo mjesto:  Haris Memišević, JU „Sedma osnovna škola“ Gornji Rahić Brčko Distrikt,

 – drugo mjesto Halima Hodžić, JU Osnovna škola „Vukovije“ Kalesija,

–  treće mjesto Hatidža Osmanović, JU Osnovna škola „Živinice Gornje“ Živinice.

U kategoriji srednjih škola na temu „Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka”, 

 – prvo mjesto je osvojio Said Memišević, JU „Poljoprivredna i medincinska“ škola Brčko Distrikta,

–  drugo mjesto Adna Crnkić,  Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla

–  treće mjesto Zinaida Džinović, JU „Poljoprivredna i medicinska škola“ Brčko Distrika.

Pjesničko veče Hasan Kaimija

Pored povelje za životno djelo „Hasan Kaimija“, te plakete za najbolje djelo i specijalne nagrade „Hasan Kaimija“ za doprinos razvoju kulture i očuvanju tradicije, na kulturno-vjerskoj manifestaciji „Dani Hasana Kaimije“, večeras će biti upriličeno i tradicionalno Međunarodno pjesničko veče, na kojem će sudjelovati renomirani književnici iz cijele regije:

Enes Halilović (Novi Pazar), Faiz Softić (Sarajevo, Luxembourg), Hadžem Hajdarević (Sarajevo), Husein Hasković (Sarajevo), Lidija Pavlović-Grgić (Sarajevo), Mehmed Meša Đedović (Kalesija), Mehmed Pargan (Zvornik), Milica Milenković (Niš), Mile Stojić (Sarajevo), Mustafa Balje (Prizren), Mustafa Zvizdić (Sarajevo), Naida Mujkić (Zenica) i Sead Beli Husić (Banovići).

Zvornik - slika cover

I na kraju ove predivne večeri, kao završnica organizator je objezbjedio kolektivni iftar za sve učesnike, posjetioce, odnosno goste manifestacije.
Isti, koriste ovu priliku da pozovu sve one koji imaju vremena i mogućnosti da svojim prisustvoj još više uveličaju ovaj nesvakidašnji događaj.

(Zvornički.ba)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *