Loši uslovi na ginekologiji u zvorničkoj bolnici: Porodilištu potrebni novi aparati i klime
FOTO: Rade Jokić RAS Srbija

Zvorničkom porodilištu, gdje se godišnje obavi najmanje 600 poroda, potrebna je nova oprema, posebno ultrazvučni aparat čija vrednost iznosi 30.000 KM.
Na ovaj način trudnice i porodilje bi dobile adekvatnu zdravstvenu pomoć, budući da Odjeljenje ginekološko-akušersko bolnice u Zvorniku pokriva regiju Birač.

Na porodilištu je prije dvije godine, novcem Vlade RS, zamijenjena stolarija i urađeni unutrašnji radovi, ali je sada potrebno nabaviti novu opremu.

Za „EuroBlic“ na ovom Odeljenju kažu da im je najpotrebniji ultrazvučni aparat koji košta oko 30.000 KM, dok je za svu potrebnu opremu neophodno obezbijediti skoro 60.000 maraka.

– Sada imamo jedan ultrazvučni aparat na odjeljenju, što nam predstavlja problem. Nedostaje nam i vakum ekstraktor za porodilište, čija se cijena sa svim nastavcima kreće između 8.000 i 10.000 KM, te još jedan CTG aparat. Za preostala dva koja imamo, a koja su poprilično iskorištena, nedostaju nam nove lampe koje koštaju oko 200 KM. Nemamo i vakum aspirator za intervencije, gdje su najjeftiniji modeli oko 4.000 KM – objašnjava Dušica Obućina, načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja bolnice u Zvorniku i dodaje da jedini inkubator čeka servisiranje.

Ona kaže da je nova oprema potrebna kako bi stvorili ugodan ambijent za porodilje na odeljenju i porodilištu. Smatra da bi pacijentima kvalitetan boravak u porodilištu, i dijelu gdje se čekaju porođaji, trebalo da se zamijene dotrajale klima uređaji, ali i da se postave televizori
– Radi se o desetak soba gdje bi bile potrebne klime, neke već imamo, neke su zastarijele, dok ih u osam soba ginekologije nema. Takođe, potrebno bi bilo nabaviti desetak televizora kako bi trudnice i porodilje mogle da imaju prijatniji boravak na našem odjeljenju – navela je Obućina i zahvalila se kompanijama koje su nedavno donirali po jednu klimu.

Ipak, da bi se porodilište, koje je zajedničko za opštine Bratunac, Srebrenicu, Miliće, Osmake, Vlasenicu, Šekoviće i Grad Zvornik, dovelo u savršeno stanje potreban je angažman svih lokalnih zajednica i privrednika.

Nezvanično srbijanski Euriblic saznaje da su određeni prvi ljudi zajednica odbijali da pruže bilo kakvu pomoć, ističući „da su oni zaduženi samo za domove zdravlja“.

Loši uslovi na ginekologiji u zvorničkoj bolnici: Porodilištu potrebni novi aparati i klime
FOTO: Rade Jokić- RAS Srbija

To je zabrinjavajuća činjenica budući da se porodilje iz njihovih opština porađaju ili rade ginekološke operacije upravo u jedinoj bolnici na području Birča.

Podsećamo, da se u akciji „EuroBlica“, pre nekoliko godina, odazvalo više čelnika birčanske regije i privrednika, kada je porodilištu u Zvorniku uručeno devet klima uređaja.

I sada, podržavamo napore doktora sa zvorničkog ginekološkog – akušerskog odeljenja da obezbede potrebu opremu kako bi mogli da pruže adekvatnu zaštitu budućim majkama sa ovog područja.

Prošle godine 611 porođaja

Prema evidenciji iz Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Zvorniku ovde se prošle godine obavilo 611 porođaja, a 2015. godine 650. Prema rečima odgovornih na ovom odeljenju ovaj broj iznad 600 poroda je stalan iz godine u godinu, uz konstataciju da se zbog pograničnog dela više opština neke porodilje odlučuju za porođaj u drugim centrima van ove regije.

Euroblic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *