Loznica: Za sedam dana 229 upala pluća

0

Situacija nije dobra, suočavamo se sa sve većim brojem pacijenata koji svakodnevno pokazuju simptome koronavirusne infekcije. Ako se epidemija i dalje širiti ovim tempom, mi bi imati problema brigu od tih pacijenata, rekao je 13. jula , nakon vanredne sjednice štaba, dr Zoran Kovačević, pomoćnik direktora u lozničkoj bolnici . Prema njegovim riječima, stav načelnika predlaže uvođenje posebnih mjera jer se samo ovim putem ograničavanjem okupljanja, strogim pridržavanjem fizičke udaljenosti i nošenjem zaštitne opreme ovaj virus na neki način zaustavi, a ne u potpunosti, ali može se znatno usporiti, rekao je.

– Odjel kovidah nije u potpunosti zatvoren zbog velikog broja pacijenata. Oni se upućuju u zarazne i zbog punog kapaciteta tog odjela mi smo prisiljeni smjestiti takve bolesnike u odjeljenje u Kovidu. Cilj je zatvoriti odjeljenje za kovid, ali još uvijek funkcioniramo i trenutno imamo 25 pacijenata, kako u kovidu, tako i u odjelu za zarazne bolesti. Više od 40 pacijenata upućeno je u Šabac, Beograd, a jedan broj u ustanove u Požarevcu i Smederevu. Nadamo se da će Šabac za nekoliko dana biti spreman primiti dio naših pacijenata da bismo mogli zatvoriti odjel kovida, ali to smatram efektivno za dijagnozu pacijenata s kovid infekcijom. Tako ćemo moći naše resurse da fokusiramo na brigu o pacijentima iz cijelog okruga koji imaju neke druge bolesti, budući da je Opšta bolnica postala tzv “Zelena bolnica” za čitav okrug Mačva. U prva dva dana primili smo 30 takvih pacijenata iz okruga, a tijekom vikenda još dvadesetak. Dakle, značajan broj njih se liječi u našoj ustanovi, a vjerojatno će nam u pomoć priskočiti brojni lječnici iz šabačke bolnice – rekao je dr. Kovačević , odgovarajući na pitanje LN-a.

To je dodatni napor za zdravstveni sistem, koji se za sada uspješno bori, ali na velikom je testu, rekao je, dodavši da zdravstveni radnici očekuju pomoć građana da poštuju usvojene mjere i na taj način doprinosu borbi protiv epidemije.

– Nažalost , ozbiljnost bolesti pokazuje se i u našem gradu i imamo smrtne slučajeve. U našoj su bolnici umrla tri pacijenta koji su imali infekciju kovid 19, a svi su bili u svom sedmom desetljeću života. Za sedmoro preminulih u drugim ustanovama čekamo potvrdu jesu li bili pozitivni na koronavirus – rekao je dr. Kovačević.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“ dr Branka Krasavac saopštila je da je za poslednjih sedam dana u toj ustanovio pregledan 891 pacijent, registrovano je 229 pneumonija, a pik u prošloj nedelji bio je petak sa 163 pregleda, od čega je bilo 77 pneumonija.

– Pacijenti sa težim upalama pluća prebačeni su u Opštu bolnicu, bez obzira na to da li im je uzet bris ili nije. Duže se čekaju rezultati i nije do nas koliko će se briseva uraditi. Povećava se broj pacijenta, ljudi su nestrpljivi i molim ih za razumevanje. Rade četiri medicinske ekipe, po dve u smeni i doktori su maksimalno angažovani – rekla je dr Krasavac i apelovala na građane da nose zaštitnu opremu, u redu naprave dovoljan razmak, kao i da njihovi pratioci, ako je to moguće, budu van reda ispred trijažnog centra.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...