U subotu 20.maja svečano je otvoren mekteb u Arnautima na području zvorničke mjesne zajednice Glumina. Ovoj svečanosti prisustvovao je velik broj vjernika. Mekteb je otvoren u podne, kada se pristupilo klanjnaju prvog namaza u ovom objektu.

Mekteb u Arnautima svečano otvoren, mještani ovog Ramazana pješke na Teraviju

Dr. Sead Seljubac izaslanik muftije tuzlanskog, svečano je otvorio ovaj mekteb i proglasio ga vlasništvom islamske zajednice. Čast da otvori vrata Mekteba prvim gostima imao je Hamid Mahmutović.

Mjesni imam iz Glumine Vehid ef. Muratbegović nije krio svoje zadovoljstvo otvorenjem novog objekta, naglasivši važnost  zbog velike površine džemata i udaljenosti mještana od džamije te ranijeg nepostojanja uslovnog objekta za izvođenje mektebske nastave. Ef.Muratbegovićo podsjetio je da ideja o mektebu u Arnautima davno nastala, ali da su se konkretni koraci poduzeli prošle godine.

Mekteb u Arnautima svečano otvoren, mještani ovog Ramazana pješke na Teraviju
Zahvalio se ef.Muratbegović Medžlisu islamske zajednice koji su u suradnji sa mještanima, MFS Emaus pronašli potrebna sredstva o donatora kako bi mještani Arnauta imali mogućnost da ove godine u svom mjestu klanjaju teravih namaz.

Mekteb u Arnautima svečano otvoren, mještani ovog Ramazana pješke na Teraviju
Vrijedni Admir Mahmutović

Admir Mahmutović jedan je od mnogobrojnih mještana ovog naselja koji su proveli velik broj sati doborovoljno radeći na ovom mektebu. Zahvalio se prije svega Bogu, a zatim svima koji su doprinijeli da do ovakve svečanosti u Glumini dođe.
Svečanosti otvaranja prisustvovao je velik broj vjernika, a nakon otvaranja mekteba u Arnautima, izvršena je posjeta drugom dijelu mjesta Glumina i položen kamen temeljac za izgradnju novog mekteba u mjestu Tulići koje je sastavni dio mjesne zajednice Glumina.

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *