Iako su mještani Đevanja ranije upozoravali na uništavanje njihovih seoskih puteva zbog radova šumskog gazdinstva “Birač”, niko se nije osvrnuo na iste.

Mještani Đevanja najavljuju proteste u Vlasenici zbog uništenih puteva
Nezadovoljni mještani Đevanja – FOTO: R.Jokić

Sada mještani najavljuju protsete u Vlasenici ispred zgrade Šumske uprave “Birač” koju smatraju najodgovornijom za uništenu infrastrukuturu u njihovom naselju.

Unastavku prenosimo priču koju je objavio Blic.rs preuzevši je od Euroblica.
Meštani zvorničke mesne zajednice Đevanje zbog uništenog puta od strane Šumskog gazdinstva „Birač“ najavljuju da će ispred uprave ovog preduzeća u Vlasenici postaviti šatore i početi sa štrajkom.

Kažu za „EuroBlic“ da su pre pola godine pozivali predstavnike Šumskog gazdinstva da im poprave lokalni put, što su garantovali ugovorom pre početka eksploatisanja šume.

Oni će, kažu, dati još jedan rok i to do polovine ovog meseca da im se put dovede u prvobitno stanje, a kako su naveli, sva dosadašnja obraćanja nadležnima i inspekcijama nisu dala nikakvih rezultata.

Cvijetin Mićić kaže da je ŠG „Birač” nakon izvlačenja šume izvodilo neke radove na putu, ali su samo napravili veću štetu.

– Oni su umesto kanala pored puta napravili kontrapadove pa nam se voda sliva u kuće i dvorišta. Mi stalno dovlačimo šut kako bi bar delimično nasuli put da možemo doći do kuće. Nakon pisanja medija, došla je jedna inspektorka za puteve koja se samo provozala ovim putem i otišla. Ništa od maja meseca, kad smo se prvi put obratili medijima, nije urađeno po pitanju rešavanja našeg problema – kaže Mićić.

Dodaje da je on zbog ovog problema išao u direkciju „Šuma Srpske” u Sokocu i upravu ŠG „Birač” u Vlasenicu.

– Ne mogu rečima opisati kakvu sam neprijatnost i aroganciju doživeo od jedne službenice u direkciji na Sokocu. Oni su nam tražili notarski ugovor o obavezi popravke puta nakon izvlačenja šume, a mi smo imali ugovor koji nam je doneo tadašnji direktor ŠG „Birač”, uredno protkolisan i potpisan. U Vlasenici nam je tehnički direktor obećao da će probati nešto da reše u narednom periodu, jer aktuelna direktorka nije htela da me primi, ali mi više ne možemo da čekamo – kaže Mićić.

Mještani Đevanja ostali bez puta zahvaljujući šumskom gazdinstvu Birač iz Vlasenice
FOTO: Rade Jokić za Blic.rs

Dodaje da će nakon predviđenog roka krenuti sa šatorskim protestima u Vlasenicu jer im je samo to preostalo.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je deo uništenog puta bio asfaltiran i to ličnim sredstvima više bošnjačkih porodica.

Meštanin, Sanel Osmanović kaže da ne može da veruje da neko može da uništi ono što su svojim sredstvima izgradili.

– Nakon svake kiše mi moramo da radimo na popravci puta da bi autom uopšte mogli da stignemo do kuća. Najteže od svega je što institucije ne reaguju jer su ovde dolazile i lokalne i republičke inspekcije i ništa se nije promenilo – ispričao je povratnik Osmanović.

Mitar Mićić, takođe meštanin, tvrdi da je sam morao prokopati kanal pored puta u dužini od 50 metara kako bi voda tekla njime, a ne prema njegovoj kući.
– Strašno je bilo pogledati kakav su nam put ostavili. Ranije se voda kanalima slivala i nije oštećivala put, a oni su ostavili kontrapad i sva voda nam ide u kuće. Kada je jača kiša sva voda sa uzvišenja Grkinja ide pravo kroz naša dvorišta – priča Mićić.

Mještani Đevanja ostali bez puta zahvaljujući šumskom gazdinstvu Birač iz Vlasenice
Ogorčeni mještani
FOTO: Rade Jokić za Blic.rs

Muk u ŠG “Birač”

Nakon što smo razgovarali sa meštanima Đevanja obratili smo se za komentar u upravu Šumskog gazdinstva „Birač” u Vlasenici gde su istakli da će se v.d. direktora ovog preduzeća Tanja Matić javiti i odgovoriti na ovo pitanje, ali se to nije desilo.

Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *