Najavljeno novo povećanje penzija: Za 15 godina staža u FBiH je 565 KM, u RS-u 300 KM

Predstavnici penzionera istaknuli su kako nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva, dok su iz Vlade Federacije BiH predložili novi sastanak za mjesec dana

Jaz između primanja korisnika najniže i najviše penzije trenutno je u Republici Srpskoj znatno izraženiji nego što je slučaj u Federaciji BiH.

Osiguranici koji su u Republici Srpskoj ostvarili 15 godina radnog staža od siječnja ove godine primaju penziju u visini od 300,60 KM, dok je iznos najviše penzije u ovom bh. entitetu čak 3228,64 KM, piše Večernji list BiH.

Velike razlike
Dakle, razlika u mjesečnim primanjima između penzionera koji prima najnižu i onog koji prima najvišu penziju u ovom bh. entitetu iznosi čak 2928,04 KM.

S druge strane, u Federaciji BiH je zahvaljujući odluci Vlade o akontativnom usklađivanju iznos najniže penzije, gdje se ubrajaju i oni penzioneri s 15 godina radnog staža, od početka ove godine 565,18 KM, a najviša penzija ostvarena prema Zakonu o penziono-invalidskom osiguranju Federacije BiH iznosi 2800 KM. Najviša penzija ostvarena prema ovom zakonu, koji je vrijedio do 1. marta 2018. godine, iznosi 2757,44 KM.

Tako u ovom bh. entitetu razlika u mjesečnim primanjima između penzionerav s najnižom i onog koji prima najviši iznos penzije iznosi 2234,82 KM. Ovi podaci pokazuju i kako je iznos najviše penzije u Republici Srpskoj za čak 428,64 marke veći od iznosa najviše penzije ostvarene prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH.

Inače, za razliku od Federacije BiH, najniža penzija u Republici Srpskoj određena je u pet razina, ovisno o duljini penzionog staža osiguranika, a sve to je definirano Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske. Tako osiguranici koji su svoj radni vijek završili s između 15 i 20 godina radnog staža od januara ove godine imaju penziju u visini od 360 KM, dok za radni staž između 20 i 30 godina najniža zajamčena penzija iznosi 420,90 KM. Oni čiji je radni staž između 30 i 40 godina sada primaju 481 KM, a svi koji su imali puni radni staž s povećanjem od početka ove godine primaju iznos od minimalno 601,35 maraka.

Rast penzija i zahtjevi
Zajamčena penzija u Federaciji BiH trenutno iznosi 674,52 KM, dok je prosjek penzija korisnika samostalnih penzija u ovom entitetu, a kojih je na isplati za penziju bilo 364.249, iznosio 710,64 KM. Prosječna penzija u Republici Srpskoj u februaru iznosila je 592,06 KM, a strukturu korisnika penzija za februar u Republici Srpskoj činile su starosne penzije – s 62,34 posto, porodične s 25,24 posto, invalidske s 12,36 posto i ostala prava s 0,06 posto.

Penzije u Federaciji BiH još će rasti jer u aprilu slijedi konačno usklađivanje penzija za ovu godinu u skladu sa Zakonom o MIO FBiH, a koje bi u konačnici trebalo iznositi od 6 do 7 posto. Predstavnici penzionerav u Federaciji BiH nezadovoljni su postotkom rasta penzija u ovoj godini, zbog čega od Vlade Federacije BiH traže da se penzije 15. aprila usklade za pet posto, inzistiraju na 13. penziji u iznosu od 670 KM i izmjenama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju u članku 79. koji se tiče usklađivanja penzija.

Posljednji sastanak o ovoj temi između predstavnika Vlade Federacije BiH i predstavnika penzionera održan je prije nekoliko dana, međutim, bez konkretnih zaključaka.

Predstavnici penzionera istaknuli su kako nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva, dok su iz Vlade Federacije BiH predložili novi sastanak za mjesec dana. Inače, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nedavno je izjavio kako se problemi s kojima se susreću penzioneri trebaju rješavati sistemski, u fazama, ako se želi poboljšati status i kvalitetu ne samo ovih ljudi koji su sada u penzija nego i onih koji će u idućem razdoblju tek steći status penzionera.

(fokus.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *