NAJMILIJE SAHRANJUJU U STARE GROBNICE U nekim selima kubure sa grobnim mjestima
Najtrženija parcela u našem gradu

Groblja u nekim selima na području Zvornika postala su pretijesna, ovo se posebno odnosi na pravoslavna groblja u kojima se sahranjuju zvornički Srbi. Nisu rijetki slučajevi da mještani svoje najmilije sahranjuju u stare grobnice, u kojima već počiva neko od njihovih predaka.
O novim parcelama na kojima će biti mjesta za vječni počinak u selima rijetko ko progovara, a koliko je situacija alarmantna, najbolje svjedoče mještani mesne zajednice Tabanci. Jedan od njih Drago Matić u šali kaže: “Ako nastavimo umirati, stići ćemo do Kalesije”, piše Glas Srpske.

– Iskopavamo stare grobnice, pa tu sahranjujemo najmilije, jer mjesta za nove nema – rekao je Matić i dodao da se nada da će uskoro biti obezbijeđena nova parcela da bi seosko groblje bilo prošireno.

Mjesta nema ni na groblju koje koriste mještani mesne zajednice Cer i Jadran.

– Ništa još nije riješeno kada je reč o seoskom groblju, situacija je teška i kad god neko umre pitamo se gdje ćemo sahraniti sledećeg. Najmilije sahranjujemo ili u istu grobnicu ili u prostor između grobova – rekao je mještanin mjesne zajednice Cer Jovan Mitrović.

Načelnik Odeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Zvornik Branko Jašić ističe da nisu dobili zvaničan zahtijev za proširenje seoskog groblja.

– Nakon što dobijemo zvaničan zahtijev za proširenje groblja od Savjeta mesne zajednice i sagledamo situaciju, možemo kupiti parcelu koja se nalazi uz postojeće groblje i na taj način riješiti ovaj problem – rekao je Jašić.

On je istakao da bez zvaničnog zahtijeva Savjeta mjesne zajednice nisu u mogućnosti da izlaze na teren i riješavaju ovakve probleme.

– Možemo da angažujemo i vještake iz poljoprivredne struke da procijene zemljište i ako je sve u redu, kupićemo parcelu – dodao je Jašić.

Za razliku od sela, problem sa nedostatkom grobnih mjesta na području grada je dijelimično riješen. Posle upozorenja i apela gradskim vlastima da na gradskom groblju Karakaj nema više mjesta, kupljena je nova parcela, a groblje prošireno za još 6.000 kvadrata.

Rukovodilac radne jedinice za komunalne djelatnosti u preduzeću “Vodovod i komunalije” u Zvorniku Mika Mićić kaže da su cijelu prošlu godinu “kuburili” sa grobnim mjestima na groblju Karakaj, koje je odavno postalo pretijesno.

–  Da nije kupljena ova nova parcela, ne znam gdje bismo sahranjivali pokojnike. U prosjeku se na gradskom groblju obavi 105 sahrana godišnje, a prostora odavno tamo nema za novi zakup – rekao je Mićić i dodao da je sreća u nesreći to što su proteklih mjeseci uglavnom sahranjivali ljude koji su odavno imali obezbijeđene grobnice.

Mićić ističe da je na novoj lokaciji urađena parcelizacija grobnih mjesta, a u narednih nekoliko dana Zvorničani će moći po cijeni od 187 KM, koliko košta zakup na 10 godina, da obezbede mjesto za viječni počinak na pravoslavnom groblju u Karakaju.

(glassrpske-blic.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *