U JZU Bolnici Zvornik proteklih dana izvedena je nesvakidašnja operacija, kojom je pacijentu ispravljena neuspješno zarasla kost, produžen ekstremitet i omogućeno olakšano kretanje u budućnosti. U nastavku prenosimo informacije koje su saopštene iz zvorničke bolnice nakon završetka operacije:

Dr Dejan Mišić, specijalista ortopedije uz asistenciju dr Marka Nedeljkovića izveo je operaciju s ciljem produženja ekstremiteta, što je izazovan i kompleksan hirurški poduhvat, ali omogućava pacijentu da povrati funkcionalnost i kvalitet života.

Prema pacijentovim riječima do neobičnog zarastanja kosti došlo je nakon loma noge koji se dogodio prije više od 25 godina. Tadašnji lom doveo je do nepravilnog srastanja kosti i kao posljedicu ostavilo jednu nogu kraću za čak 20 cm.

Oslanjao je patološki nogu zadnjih godina od povrede, sa izaženim hramljanjem, a obzirom da je noga bila kraća 20-ak cm usljed prijeloma, pacijent je bio takoreći invalid.

U našu ustanovu javio se nakon ponovljene povrede iste noge prije 15-ak dana, kada ga je drvo udarilo, pa polomljenu nogu nije više mogao da koristi ni na dosadašnji način.

Pacijent ima 80 godina, jako je vitalan, zdravog razuma, komunikativan, mentalno očuvan, vrijedan, radan, te će mu se, nakon oporavka od operacije značajno unaprijediti kvalitet života i omogućiti lakše kretanje i obavljanje svih obaveza biti olakšani svi njegovi radovi.

Radi se o operaciji pseudoartroze noge, koja je zahtijevala izuzetnu vještinu i preciznost hirurga, kao i kompletanog tima operacione sale koji je učestovao u izvođenju operacije.

Noga je vraćena u fiziološku osovinu, najidealnije i najbliže moguće stanju prije primarne povrede.

Pseudoartroza je stanje u kojem se ne događa prirodno zacjeljivanje frakture (prijeloma) kosti, što može rezultirati ozbiljnim komplikacijama i ograničenjima pokretljivosti. U ovom slučaju, pacijent je patio od pseudoartroze noge, koja je zbog toga bila kraća 20 cm, te je bilo otežano kretanje i svakodnevne aktivnosti, te je ovaj problem zahtijevao radikalno rješenje.

dr Mišić Dejan

Period oporavka nakon ovako kompleksne operacije je duži, mjesec dana nakon operacije pacijent će moći da se oslanja na svoju nogu, pa su potrebne fizikalne terapije, doziran oslonac.

Fiksator se nosi oko 6 mjeseci, nakon čega se hirurški uklanja.

Dr Mišić istakao je da je ovo jako izazovna operacija, zato što je rijetka i nije jednostavna, ali to zadovoljstvo koje donese rezultat za uloženi trud je nemjerljiv.

Ovo je velika regija i veliki broj ljudi je upućen na nas, borimo se sa izazovima. Rijetke su ovakve operacije, ali se dešavaju i tu smo da pomognemo našim pacijentima čak i kada su komplikovani slučajevi, onda kada procjenimo da je to moguće.

Ova operacija predstavlja primjer izvanredne hirurške stručnosti i posvećenosti tima zdravstvenih radnika u JZU Bolnica Zvornik, specijalistia ortopedije, specijalista anestezije, anestetičara, instumentarki i ostalog pomoćnog osoblja, čime smo ponosni.

Njihov uspjeh u rješavanju izazovnih medicinskih slučajeva još jedan je pokazatelj da se ortopedija sa hirurgijom u našoj ustanovi ubrzano razvija, te da je moguće izvesti operacije koje su se izvodile samo u velikim zdravstvenim centrima, na čemu smo zahvalni našim specijalistima za trud, znanje i želju da unaprijede svoja znanja i vještine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *